Reabilitarea si modernizarea drumului interjudetean DJ 248 Iasi - Vaslui

Accesaţi site-ul dedicat acestui proiect:

Obiectivul general al proiectului:

       Imbunatatirea mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in judetele Vaslui si Iasi prin asigurarea conexiunii la reteaua de drumuri nationale.

       Proiectul isi propune imbunatatirea mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in judetele Vaslui si Iasi ca urmare a reabilitarii si modernizarii DJ 248 pe ruta Iasi – Vaslui. Se asigura astfel o accesibilitate regionala sporita a populatiei din zone traditional mai putin dezvoltate (sudul judetului Iasi si vestul judetului Vaslui). DJ 248 asigura legatura directa intre 3 orase (Iasi, Vaslui, Negresti) si peste 20 localitati rurale, dintre care 7 sunt organizate ca centre de comuna.

       Prin modernizarea DJ 248 se stimuleaza dezvoltarea economica a unor zone rurale unde conditiile topografice/ economice au impiedicat dezvoltarea durabila. DJ 248 reabilitat va facilita conexiunea dintre localitatile rurale din zona si doua centre urbane care reprezinta poli de crestere regionala: Iasi si Vaslui. DJ 248 modernizat prin proiect va asigura conexiunea cu reteaua nationala, respectiv  DN 15 D, drum national modernizat deja care face legatura cu E 85 in orasul Roman.

       Modernizarea DJ 248 va avea ca efect facilitarea accesului locuitorilor din judetele Iasi si Botosani la viitorul coridor de transport inter-modal pan-european IX (Chisinau – Albita - Bucuresti – Giurgiu) .

       Obiectivul specific al proiectului raspunde obiectivului specific al axei prioritare prin asigurarea unei rute alternative pe directia Iasi – Vaslui.  Proiectul contribuie la reducerea timpului de calatorie pe distanta Iasi – Vaslui si la cresterea sigurantei rutiere deoarece alternativa oferita este mai scurta decat DN 24 cu 9 km si traficul va fi fluidizat prin existenta a doua variante de calatorie (DN 24 si DJ 248).

       Prin modernizarea DJ 248 se va stimula dezvoltarea turistica a zonei rurale traversate deoarece se faciliteaza accesul spre obiective turistice de interes local si national (Biserica Hlincea – ctitorie din secolul al XVI-lea, rezervatiile arheologice din comuna Ciurea, Biserica "Cuvioasa Paraschiva" - ctitor Vasile Lupu – 1636 din comuna Scanteia etc). De asemenea se va facilita accesul locuitorilor zonei rurale traversate spre obiective turistice si culturale de importanta nationala din Iasi.

       Prin investitia in infrastructura rutiera judeteana se promoveaza coeziunea teritoriala, prin imbunatatirea conectivitatii si accesibilitatii la nivelul celor doua judete. Rezulta astfel o serie de avantaje economice, precum extinderea schimburilor comerciale si a investitiilor productive, cresterea competitivitatii agentilor economici si a mobilitatii fortei de munca. La avantajele economice se adauga avantajele sociale. In prezent accesul populatiei rurale la educatia de baza si la serviciile de sanatate este impiedicat de serviciile de transport deficitare, cu un impact negativ asupra fluxului urban – rural al medicilor si profesorilor. Prin modernizarea DJ 248 se va facilita accesarea serviciilor medicale si educationale de catre locuitorii zonelor rurale traversate. Avantajele economice si sociale rezultate astfel vor determina o crestere a atractivitatii zonelor rurale traversate stimuland dezvoltarea durabila la nivel regional.

 

Obiectivele specifice ale proiectului:
       Imbunatatirea  starii tehnice a  infrastructurii rutiere de pe DJ 248 in scopul cresterii gradului de siguranta rutiera si reducerii timpului de calatorie pe directia Iasi-Vaslui.

       Scoaterea din izolare a unor zone rurale cu o dezvoltare structurala deficitara si stimularea cresterii economice in aceasta regiune.
Proiectul isi propune reabilitarea si modernizarea unui drum judetean ( DJ 248) care, pe de o parte ofera o alternativa la DN 24 pentru ruta Iasi – Vaslui si pe de alta parte asigura scoaterea din izolare a unor zone rurale cu o dezvoltare structurala deficitara.

       Prin reabilitarea DJ 248 se va facilita conexiunea la reteaua de drumuri nationale (DN 15D Roman Vaslui in localitatea Podeni) si la reteaua europeana: coridorul IX pan-european inter-modal (Helsinki – St. Petersburg – Moscova – Chisinau – Albita – Bucuresti – Dimitrovgrad). Legatura la reteaua europeana, coridorul IX se va face prin intermediul DN 15D (portiunea Podeni – Vaslui) si DN 24 (portiunea Vaslui – Crasna).

       Din punct de vedere al accesibilitatii spre si in interiorul tarii  trebuie subliniata legatura realizata cu DN 15D. DN 15D pleaca din Piatra Neamt  trece prin Roman, Negresti, Vaslui  si ajunge la Murgeni, fiind unul din putinele drumuri ce au orientarea de la Vest la Est, spre deosebire de majoritatea drumurilor din regiune ce urmeaza directia Nord – Sud. Prin modernizarea DJ 248 se asigura o legatura mai scurta intre Iasi si Vaslui, fata de DN 24, cu elemente geometrice mai bune – un numar de curbe mai mic si declivitati mai mici, permitand si o legatura mai buna spre Roman cu acces la E 85.

       Modernizarea DJ 248 va determina o crestere a mobilitatii fortei de munca din mediul rural si reorientarea somerilor spre piata fortei de munca din  mediul urban.

       Dezvoltarea regionala durabila va fi stimulata de conexiunea cu coridorul de transport inter-modal european IX deoarece acesta promoveaza principiul intermodalitatii (combinarea transportului rutier cu cel feroviar). Principul intermodalitatii a fost promovat de Uniunea Europeana prin programul Marco Polo fiind o alternativa la transportul exclusiv rutier si constituie o masura care va conduce la importante economii de energie.