Proiecte de interes pentru ieșeni, adoptate în plenul Consiliului Județean

Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași se va face după scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru realizarea obiectivului de investiții. Acesta presupune construirea de facilități suplimentare și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de Vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iași. Proiectul a fost votat astăzi de consilierii județeni.

Pe ordinea de zi a ședintei ordinare au fost alte 29 de proiecte care au primit girul aleșilor județului.

            Iașul va avea un Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii. Proiectul privind realizarea acestuia (construire, dotare) a fost aprobat astăzi. Obiectivul poate fi concretizat prin programul Operațional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanțare „Mecanismul de Redresare și Reziliență". Alocarea din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2021 a sumelor necesare pentru elaborarea documentației tehnico – economice pe faze de proiectare ( Etapa I + Etapa II) în vederea “Construirii și dotării Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași” a primit de asemenea votul consilierilor.

            Pentru tratarea infertilității, la Iași va fi înființat un Centru Regional. Construirea și dotarea este estimată la valoarea totală de 55.845.391 lei fără TVA. În România mai există doar două unități publice acreditate pentru fertilizarea in vitro, la Cluj — Spitalul Clinic Județean de Urgență și la București — Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sârbu. Infertilitatea este o boală care a fost clasificată de Organizația Mondială a Sănătății pe locul 5 în topul dizabilităților la nivel global.

            Drumul comunal DC 20 C: lim. Mun. Iaşi – Dancu, km 0+000-0+400 va fi clasificat în drum judeţean cu indicativul DJ 249 A: lim Mun. Iaşi – Ungheni, pentru a putea fi inclus în programul de investiții al DJADP Iași.

            A fost aprobată și alocarea din excedentul Consiliului Judeţean Iaşi pentru anul 2021 a fondurilor necesare derulării activităților în cadrul proiectului Restaurarea Muzeului ”Nicolae Gane”.

            ”În urma votului de astăzi, intrăm în linie dreaptă cu proiecte de impact, care pot susține dezvoltarea județului în ritmul pe care îl merită: dinamic, constant, care să genereze plusvaloare.

            Vreau să ne concentrăm pe viitor, pe ce putem dezvolta, iar deciziile pe care le luăm în plen să se transforme în fapte pentru Iași, ale căror beneficii să le simtă ieșenii și locuitorii Moldovei, așa cum sunt proiectul de modernizare a Aeroportului Internațional Iași și cele două noi investiții din domeniul medical, Spitalul de Boli Respiratorii și Centrul de Tratament al Infertilității, care au fost astăzi adoptate. Pe lângă avantajele evidente, aceste obiective au un potențial mare de a genera dezvoltarea economică a județului. Trebuie să privim în perspectivă și să prioritizăm investițiile multifuncționale cum sunt aceste proiecte, cum sunt și parcurile industriale pentru care, vă reamintesc, am obținut 16 milioane de lei finanțare de la Guvernul României, pe care îi vom aloca anul acesta Parcului Industrial de la Lețcani și continuării lucrărilor la Parcul Industrial Miroslava 2”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.