Preşedintele Consiliului Judeţean a vizitat bazele de deszăpezire

Preşedintele Consiliului Judeţean, dl. Cristian ADOMNIŢEI, a efectuat astăzi o vizită de verificare a bazelor de deszăpezire. Domnia sa a vizitat bazele principale de deszăpezire de la Iaşi, Târgu Frumos şi Paşcani, la acestea adăugându-se cele trei baze de suport de la Ţibăneşti, Vlădeni şi Răducăneni. Preşedintele Consiliului Judeţean a asigurat toţi ieşenii că faţă de toţi ceilalţi ani Judeţul Iaşi este mult mai bine pregătit pentru a face faţă situaţiilor de calamitate. „Pentru prima oară în istoria postdecembristă a Consiliului Judeţean am făcut un contract-cadru, pe o durată de patru ani, astfel încât asocierea de firme care a câştigat acest contract să se poată pregăti şi dota suplimentar. Până acum licitaţia era anuală şi nimeni nu avea garanţia unui contract mai îndelungat, prin urmare a unui plan de afaceri mai serios în acest domeniu. Mă bucură faptul că în bazele de deszăpezire au apărut şi utilaje noi. Firmele au avut curajul şi au cumpărat ceea ce am solicitat, adică utilaje noi, de încredere, cu care să putem interveni în situaţiile cele mai grele”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI.

Asocierea care a câştigat licitaţia multianuală de deszăpezire este formată din SC Eky-Sam SRL Târgu Frumos (lider) şi SC Enviro Construct SRL Iaşi a depus o ofertă de 15,9 milioane de lei pentru următoarele patru sezoane reci. Asocierea are 40 de utilaje pregătite să intervină în situaţia de deszăpezire, mai exact 17 camioane cu sărăriţă, 11 autogredere, 6 freze de zăpadă şi 6 încărcătoare frontale. „Pe lângă acestea mai sunt 20 de utilaje pregătite, stau în stand-by, aşteptând un ordin eventual de intrare în acţiune suplimentară, în cazul în care vremea e foarte rea şi trebuie să fim prezenţi în acelaşi timp pe tot cuprinsul judeţului. E o provocare foarte mare pentru că atunci când ninge intervenţia trebuie să fie, în timp real, peste tot. La licitaţie am ieşit mai ieftin decât în alţi ani, adică sub 1.000 de euro pe kilometru pentru sezonul de iarnă. Situaţia va rămâne la fel în toţi cei patru ani cât avem contract”, a mai spus dl. Cristian ADOMNIŢEI.

Domnia sa a anunţat planurile Consiliului Judeţean în acest domeniu pentru viitorul apropiat. „Consiliul Judeţean a achiziţionat două şenilate pentru intervenţii în caz de urgenţă. Cele două utilaje au costat împreună aproximativ 400.000 de lei. Ele vor rămâne în grija şi în operarea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea urmează a fi livrate în cursul acestei luni şi vor putea fi utilizate în această iarnă. O altă premieră este şi faptul că, la iniţiativa Consiliului Judeţean Iaşi, Regiunea de Nord-Est este singura regiune din ţară care va cumpăra 25 de freze noi de zăpadă de mare putere. Acestea vor fi achiziţionate prin intermediul fondurilor europene. Cinci dintre aceste freze vor reveni Judeţului Iaşi şi vor fi tot în custodia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI.

Totodată, dl. Daniel MINCIUNĂ, Directorul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, a anunţat că, faţă de ceilalţi ani, toate utilajele care vor fi utilizate la deszăpezire vor fi monitorizate GPS. „Până vinerea viitoare pe toate cele 40 de utilaje care se află sub contract cu Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor vor fi montate sisteme de supraveghere de tip GPS. Le vom monta şi vor fi operaţionale de la finalul săptămânii viitoare. Pentru aceste sisteme noi am alocat 93.000 de lei, dar probabil suma finală va creşte pentru că am dorit ca totul să poată fi vizionat şi de pe internet”, a afirmat dl. Daniel MINCIUNĂ.