Lucrările de reabilitare a DJ282 Iaşi – Botoşani vor începe săptămâna viitoare

În prezenţa primarilor din comunele Ţigănaşi, Vlădeni, Şipote şi Plugari şi a circa o sută de persoane din cele patru comune, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, dl. Cristian ADOMNIŢEI, a semnat contractul de lucrări la DJ282 Iaşi – Botoşani. Evenimentul a avut loc astăzi, în comuna Plugari, la acesta participând şi dl. Gheorghe HARJA, Directorul Direcţiei Organism Intermediar din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. „Cu bucurie vă anunţ că am terminat procedurile de licitaţie pentru reabilitarea acestui drum. Chiar din aceste zile vor interveni asupra drumului pentru a-l nivela, fiind impropriu şi pentru deszăpezire. Într-o primă fază va fi nivelat, apoi conservat pentru iarnă, pentru ca din primăvară şi până la Crăciunul de anul viitor, drumul să fie complet reabilitat. Garanţia este de cinci ani”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI.

În urma licitaţiei organizate, contractul de lucrări a fost câştigat de asocierea formată din SC Eky Sam SRL Târgu Frumos (lider), SC Transporturi Auto SA Botoşani şi SC Enviro Construct SRL Iaşi. Valoarea contractului este de 48,3 milioane de lei. Asocierea va trebui să refacă 42,8 kilometri de drum dintre cele două judeţe, dar şi sapte podeţe. Lucrările trec prin comunele Ţigănaşi, Vlădeni, Şipote şi Plugari. Lucrările trebuie finalizate până pe 8 ianuarie 2015.

Tot astăzi, dar în comuna Şipote, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean. Unul din proiectele aprobate a fost cel de asociere a Iaşului cu Judeţele Vaslui, Bacău şi Neamţ, printr-un acord de parteneriat, în vederea implementării de investiţii teritoriale integrate (ITI) şi proiecte de Dezvoltare Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunităţii (CLLD). Judeţul Iaşi, prin Consiliul Judeţean Iaşi, este lider al acestei asocieri. „În acest moment, ITI este singura posibilitate pe care o întrevedem de a finanţa din fonduri europene marile artere rutiere judeţene. La nivelul Consiliului Judeţean nu avem fondurile necesare pentru a repara toate drumurile judeţene sau comunale. Cele trei axe prioritare, adică Iaşi - Movileni – Coarnele Caprei – Belceşti – Scobinţi – Lespezi, Iaşi – Miroslava – Ţibăneşti – Tansa – Dagâţa – limita Judeţului Vaslui şi de la Dagâţa, prin Piscu Rusului, limita Judeţului Neamţ, şi centura uşoară a Municipiului Iaşi, formată din drumurile judeţene din Zona Metropolitană, au o valoare iniţială de 120 milioane de euro. Pentru drumul spre Dagâţa soluţia de finanţare prin fonduri europene pe care o întrevedem este acest ITI, pentru celelalte două artere având alte soluţii”, a afirmat Preşedintele Consiliului Judeţean.

Domnia sa a mai anunţat că marţi, 25 noiembrie, ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii „Al. I. Cuza”, va prezenta Masterplanul Consiliului Județean Iași cu privire la reabilitarea și modernizarea de drumuri județene și comunale pentru perioada 2014-2020, parte integrantă a Strategiei de Dezvoltare Economică și Socială a Județului Iași pentru perioada 2014-2020. La eveniment au fost invitaţii primarii şi viceprimarii din Judeţul Iaşi, parlamentarii din Judeţul Iaşi, consilierii judeţeni şi reprezentanții firmelor de construcții de drumuri.