Linie de gardă continuă în specialitatea ORL, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria" Iași

Garda a fost înființată din această lună, hotărârea fiind aprobată în ședința  Consiliului Județean din luna iunie. În ultima perioadă garda în specialitatea ORL era asigurată la domiciliu.

Linia de gardă continuă ORL pediatrică este singura cu acest profil din Moldova, aici fiind rezolvate urgențele pediatrice direcționate din toate județele regiunii.

Conducerea spitalului a solicitat reînființarea liniei de gardă continuă și ca urmare a faptului că alte clinici universitare din Iași nu au condiții operatorii, de anestezie și terapie intensivă pentru copii și nu pot prelua într-o situație de urgență cazurile care s-ar adresa în afara programului de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria”.

Patologia ORL rezolvată în urgență în timpul gărzii cuprinde aspirația de corpi străini, hemoragii în sfera ORL dar și afecțiuni inflamatorii acute, traumatologie cu implicare medico-legală (agresiuni, accidente rutiere etc).

Compartimentul ORL din cadrul Secției clinice chirurgie pediatrica I este singurul serviciu de profil din zona Moldovei în cadrul căruia sunt extrași corpii străini traheobronșici, o urgență majoră medico-chirurgicală.

În cadrul Compartimentului ORL sunt angajați 4 medici care pot asigura linia de gardă continuă, dar pot fi cooptați și medici ORL care nu sunt angajați în unitate .

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Maria" Iași funcționează cu 652 de paturi spitalizare continuă, 20 de paturi spitalizare de zi și 70 paturi pentru însoțitori și asigură asistenţă medicală pediatrică de înaltă specialitate pentru municipiul şi judeţul Iaşi precum şi pentru cele 7 judeţe ale Moldovei.