Județul Iași, model de bună practică în administrație

Președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, a participat zilele trecute la invitația Guvernatorului Regiunii Vinița din Ucraina, Valerii Korovii,  la evenimentele pentru marcarea Zilei Europei precum și la discuții referitoare la colaborările pe care C.J. Iași și Vinița le au atât în domeniul social cât și economic și cultural și modul în care acestea ar putea fi extinse în ceea ce privește alte regiuni din Ucraina.

          La manifestări a participat și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko,  om de afaceri, neafiliat politic, fost ministru al afacerilor externe și al dezvoltării  economice. Discuțiile cu privire la extinderea colaborării dintre Consiliul Județean Iași și alte regiuni din Ucraina l-au avut ca  inițiator chiar pe președintele Poroșenko.

”Domeniul social și cel economic s-au bucurat de un interes deosebit din partea celor din Ucraina. Deja sunt 10 ani de colaborare între Consiliul Județean  Iași și regiunea Vinița, timp în care s-au făcut numeroase schimburi de experiență. M-am bucurat de aprecierile președintelui Ucrainei în ceea ce privește colaborarea cu una dintre regiunile țării sale. Din fericire, acesta vorbește și  românește și dialogul a fost unul facil”, a afirmat președintele CJ, Maricel Popa.

Structurile administrației din Ucraina trec printr-un proces de descentralizare urmând  modelul european,  iar România poate oferi consultanţă în acest domeniu.

Oficialitățile din Ucraina au subliniat pe parcursul discuțiilor că este foarte importantă experienţa românească în domeniul administraţiei publice, iar colaborarea dintre județul Iași și Regiunea Vinița poate constitui un model de bună practică și pentru alte parteneriate.