Domnul Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași, a efectuat o vizită la mai multe obiective de interes economic din municipiul Bălți din Republica Moldova

În data de 11 octombrie, la invitaţia preşedintelui municipiului Bălţi Vasile Panciuc, dl. Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași, a efectuat o vizită la mai multe obiective de interes economic din Bălţi. Din delegaţia Iaşului au mai făcut parte Victorel LUPU, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Florin MIHAI, consilier judeţean PNL, Vasile LUPAŞCU, consilier judeţean PSD, Gabriel BULGARU, consilier judeţean PDL, Alin AIVĂNOAIEI, consilier judeţean PPDD, Tudor JIJIE, director executiv al Asociaţiei Siret-Prut-Nistru şi Petru MOVILĂ, deputat PDL.

Consiliul Municipiului Bălţi a aprobat, recent, aderarea la Euroregiunea Siret-Prut-Nistru al cărui Preşedinte sunt. Este o realizare importantă, în condiţiile în care Municipiul Bălți este al treilea centru urban ca mărime și populație din Republica Moldova, după Chișinău și Tiraspol.

În prima parte delegația Iașului a avut o întâlnire cu conducerea municipiului Bălţi, la sediul Primăriei, care a durat aproximativ 40 min. În cadrul acesteia s-a discutat cu reprezentanţii municipalităţii despre proiectele şi investiţiile publice iniţiate şi demarate de administraţia municipiului Bălţi, pe de o parte, şi Consiliul Judeţean Iaşi, pe de altă parte. A fost pus accentul îndeosebi pe experienţa administraţiei judeţene în procesul de absorbţie a fondurilor europene.

Cristian ADOMNIȚEI: Am subliniat relevanţa şi impactul pe care le au în comunitatea noastră proiectele implementate prin fonduri de la Uniunea Europeană. Am făcut o scurtă prezentare a celor mai mari dintre aceste proiecte, respectiv proiectul care vizează extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Iaşi şi proiectului care vizează implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

A urma o vizită la Zona Economică Liberă Bălţi.

Cristian ADOMNIȚEI: Am rămas plăcut surprins de valoarea mare a investiţiilor şi numărul mare de locuri de muncă pe care le-a creat acestă platformă investiţională. Practic, această platformă dispune de un cadru juridic orientat spre dezvoltarea întreprinderilor private prin acordarea de facilităţi fiscale şi vamale. Scopul acestui proiect, de a genera creştere economică prin atragerea de investiţii străime, se dovedeşte a fi unul viabil. La 1 ianuarie 2010, volumul total al investițiilor în zonele economice libere a constituit 124,7 milioane dolari, iar acum, în 2013, acesta aproape s-a triplat.

A urmat vizita la cea mai mare întreprindere de producere a uleiului de floarea soarelui din Republica Moldova: SA Floarea Soarelui. Curent, întreprinderea este capabilă să prelucreze 300 mii tone de materie primă pe an şi să producă 50 mii tone de ulei rafinat si ambalat pe an. 80 % din producţia acestei companii este exportată în circa 25 de ţări ale lumii.

A urmat o vizită la SA Incomlac, una din cele mai mari fabrici de prelucrare a laptelui din sud-estul Europei. Această companie urmează să îşi deschidă un punct de lucru la Braşov şi reprezentanţii săi s-au arătat interesaţi să investească în ferme în zona noastră pentru a putea produce materie primă.

Ultima oprire a fost la Barza Albă. În prezent, Barza Albă este unul dintre cei mai mari producători de Divinuri (cognac) din Republica Moldova, cu o cifră de afacere anuală de aproximativ 10 mil dolari SUA şi cu aproximativ 300 de angajaţi.

“Această vizită în municipiul Bălţi mi-a întărit convingerea că Iaşul trebuie să devină o poartă spre Vest pentru cei din Republica Moldova, fie că ne referim la mediul privat sau administraţia publică. Faptul că am intensificat relaţiile şi dialogul cu raioane din Republica Moldova care erau refractare la ideea de a face parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru este o dovadă că, dincolo de diferenţele ideologice, există câţiva factori care ne aduc împreună: Europa, dorinţa de a face schimb de bunuri, produse şi servicii şi idealul de prosperitate”, a declarat Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași.