Domnul Cristian ADOMNIŢEI, Președintele Consiliului Județean Iași, a inaugurat lucrările la cel mai important proiect al Iașului: Modernizarea și Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași

În data de 7 august au început lucrările pentru construcția noii piste la Aeroportul Internațional Iași, în lungime de 2400 metri. Evenimentul a avut loc în Capătul Sud al Pistei, la Stația Meteorologică, pe locul în care constructorul a mobilizat o parte a utilajelor și a muncitorilor pentru demararea lucrărilor. Domnul Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași, instituția din bugetul căreia se realizează acest proiect, a extras prima cupă de pământ cu excavatorul pentru a marca acest moment inaugural.

Mai jos aveți transcrierea discursului susținut de Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași, cu ocazia acestui eveniment, cel mai important pentru Iași din ultimii 23 de ani.

Înalt prea Sființiile Voastre, Părinte Mitropolit Teofan şi Episcop Gherghel, 

Domnule Primar Gheorghe Nichita, 

Domnule Ministru Relu Fenechiu,

Domnule Director Marius Bodea, 

Doamnelor şi domnilor parlamentari, 

Doamnelor şi domnilor consilieri locali și județeni,

Dragi prieteni care aţi venit astăzi aici şi aţi răspuns pozitiv invitaţiei noastre de a ne fi alături,

Iaşul, în toată istoria sa, a cunoscut câteva perioade înfloritoare, după care un eveniment sau un moment independent de oraş au făcut să se curme acea dezvoltare temporară. Aşa s-a întâmplat până la mutarea Capitalei la Bucureşti, după Mica Unire, când Iaşul era principalul centru economic al Principatelor Române. La fel s-a întâmplat la Primul Război Mondial, când asediul care era asupra a ceea ce a mai rămas din statul român şi-a pus o puternică amprentă pe dezvoltarea oraşului.
De asemenea, acest lucru s-a întâmplat şi după instaurarea regimului comunist, când Iaşului, unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din perioada interbelică, i-a fost anihilată orice particularitate, fiind mutilat după imperativele ideologice ale vremii.

După 1990, oricât ne-am străduit să ne ridicăm la înălţimea trecutului nostru, oricât am încercat să redobândim statutul de mare centru economic, ne-a fost imposibil. Am pierdut mii de locuri de muncă și investiții care ar fi dus la creșterea Produsului Intern Brut și la creșterea bunăstării. Lipsa unui aeroport modern care să deschidă oraşul şi judeţul ne-a ţinut în subdezvoltare, departe de investiţii şi de bunăstare.

În aceşti 23 de ani am trăit raportându-ne mai mult la trecut decât la viitor.

Astăzi, acum, aici, asistăm la renaşterea Iaşului ca unul dintre principalele centre economice ale ţării. Vedem astăzi un Iaşi care s-a întors cu faţa către viitor, un Iași care este încrezător în forţele sale. Se vor produce în oraşul nostru, în comunitatea noastră, schimbări de care astăzi nu ne dăm seama. Nici nu le bănuim.

În doar doi ani se vor întâmplare acele lucruri. În paranteză, pot să vă dau un exemplu: deja am început să mă confrunt cu situaţii pe Aeroportul Iaşi, la intrare, precum la Aeroportul Otopeni. Acelaşi tip de atitudini, lucru care nici nu exista acum câţiva ani în Iaşi. V-am dat doar acest exemplu ca şi particularitate. 

Dacă ar fi să ne uităm la ce soartă ne aşteaptă în viitorul apropiat, primul oraş cu care putem să ne comparăm şi pe care ar fi bine să-l studiem este Municipiul Cluj Napoca. Acesta are un proiect al unui aeroport dezvoltat, mai dezvoltat ca al nostru, si deja se confruntă cu oportunităţi, dar şi cu ameninţări noi. La fel se va întâmpla şi cu oraşul Iaşi.

Dar Cluj, Sibiu, prin Consiliile Judeţene, au primit sprijin de la Guvern la vremea la care aeroporturile au fost modernizate, fie că a fost prin Ministerul Finanţelor, fie că a fost prin Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nu este, încă, şi cazul Iaşului. Oricum, îmi păstrez speranţa în Guvernul USL, guvernul nostru, pentru care şi eu am luptat şi lupt în continuare şi pe care mă străduiesc să-l promovez cât se poate de mult, să facă ceea ce este corect pentru Iaşi. În acele locuri au fos cheltuiţi bani din Bugetul României. Bani şi de la ieşeni.

Mă aştept ca atunci când este rândul Iaşului, să se cheltuie și aici bani strânşi de clujeni, de sibieni şi de bucureşteni sau alţii. Adică mă aștept la un tratament egal.

Eu vreau să-i mulţumesc domnului Ministru Relu Fenechiu. Prea puţină lume ştie cât de mult a contat prezența domniei sale nu doar în Guvern, cât în viaţa cetăţii, pentru ca acest proiect prindă viață.

Vreau să-i mulţumesc domnului Director Marius Bodea pentru devotamentul absolut şi pentru dedicarea de care dă dovadă în slujba comunităţii.

De asemenea, îi mulţumesc domnului Primar Gheorghe Nichita, mai ales în calitatea sa de preşedinte al Partidului Social Democrat, pentru înţelepciunea şi spiritul de colaborare de care a dat dovadă. Am putut menţine viabil acest proiect în perioade foarte grele din punct de vedere politic.

Le mulţumesc domnilor vicepreşedinţi Victorel Lupu şi Victor Chirilă, tuturor liderilor din Consiliul Judeţean şi tuturor consilierilor judeţeni.

Dragi prieteni, 

La modul în care evoluează lucrurile acum pentru aeroport şi pentru oraşul nostru, este nevoie ca fiecare, individual, dar şi toţi laolaltă, ca şi comunitate, să ne ridicăm la nivelul nou pe care viitorul îl va presupune. Să fim primii pregătiţi, noi cei de aici, pentru a face faţă lucrurilor noi care vor veni, nemaivăzute până acum în Iaşi.

Momentul de astăzi are cea mai mare încărcare simbolică pentru că marchează trecerea de la 23 de ani de speranţe şi de vorbe, câteodată şi hârtii, la primele fapte concrete, care se vor desăvârşi conform contractului, sper fără penalităţi, în 25 de luni.

Momentul de astăzi este, de asemenea, şi răspunsul pe care-l ofer celor care şi-au pierdut încrederea în viitorul şi oportunităţile pe care le oferă oraşul nostru. 

Am certitudinea că Iaşul este, în acest moment, mult mai atractiv, mult mai deschis, mult mai puternic, mult mai căutat de ceilalţi, fie că sunt din România sau din afara ţării.

Construcţia aeroportului înseamnă realizarea proiectul fundamental, de căpătâi, pentru comunitatea noastră, iar începerea lucrărilor la noua pistă este inceperea unui nou drum, spunem noi cel al bunăstării, cel al dezvoltării durabile pentru oraşul nostru. 
De asemenea, acest moment este încununarea consensului politic pe care l-am generat în Consiliul Judeţean şi sper că această atitudine să caracterizeze şi de acum încolo administraţia pe care o conduc. În ultimul an de zile am pus proiectele judeţului înaintea politicului sau al partizanatului. Oamenii s-au săturat de gâlceavă şi îşi doresc lucruri concrete. 

Am reuşit să creăm consens generator de proiecte concrete şi cred că n-ar fi bine să ne schimbăm. Am mulţumit preşedinţilor partidelor politice care au contribuit din plin la realizarea şi susţinerea acestui consens, atât celor care se află în conducerea executivă a Consilului Judeţean, cât şi celorlalte două partide reprezentante în plen. N-am să spun că sunt în opoziţie pentru simplul fapt că nu au un vicepreşedinte, respectiv Partidul Poporului şi Partidul Democrat-Liberal. De fiecare dată am căutat să avem unanimitate în vot acolo unde lucrurile erau corecte şi nu am lăsat politicianismul să îşi spună cuvântul.

Vreau să mulţumesc încă o dată domnilor preşedinţi și domnului Primar pentru acest lucru. Pentru cei de aici, care nu sunteţi implicaţi în viaţa politică, este mai greu să înțelegeți cât de scump, cât de preţios este acest consens, cât de greu se câştigă şi cât de uşor poate fi el pierdut.

Bunăstarea tuturor ieşenilor este indisolubil legată de crearea de noi locuri de muncă şi de dinamizarea economiei locale. Iar dezvoltarea aeroportului nostru este exact fundamentul pentru aceste lucruri.

Dragi prieteni,

Nu cred că greşesc când spun cu adevărat, aşa cum am spus şi în campania electorală de anul trecut, că viitorul oraşului nostru începe acum. Chiar acum, chiar aici.

Şi vom trăi, să ne dea Dumnezeu sănătate şi zile, să vedem acest lucru că se va adeveri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Vă mulţumesc mult!