Cristian ADOMNIȚEI: “1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să dăinuie”

Astăzi, 1 decembrie, am sărbătorit, alături de ieşeni, Ziua Naţională a României.
Vă transcriu mesajul adresat cu această ocazie.

Preacucernici părinţi,
Domnule Ministru al Educaţiei, Remus PRICOPIE
Domnule Ministru al Marilor Proiecte, Dan ŞOVA,
Domnule Ministru al Fondurilor Europene, Eugen TEODOROVICI,
Domnule Primar, Gheorghe NICHITA,
Domnule Prefect, Romeo OLTEANU,
Domnilor generali,
Domnilor ofiţeri,
Dragi ostaşi,
Domnule consul al Republicii Moldova la Iaşii, Ion COŞER,
Distinşi membri ai Parlamentului României, 
Distinşi invitaţi,
Dragi ieşeni,
Dragi compatrioţi,

De fiecare dată, de 1 Decembrie, ne adunăm laolată pentru a aduce un omagiu celui mai important şi semnificativ act al naţiunii noastre, înfăptuit după ce, timp de secole, personalităţile politice şi intelectuale din societatea noastră au luptat consecvent pentru realizarea lui.
Deşi, an de an, sărbătoarea este aceeaşi, contextul în care o celebrăm este diferit. Cu toate acestea, de fiecare dată, în fiecare an, putem învăţa din acest moment fondator al naţiunii noastre şi din conduita unor personalităţi excepţionale precum Ferdinand I Întregitorul, Ion I. C. Brătianu, Regina Maria, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş, Alexandru Vaida-Voievod, Iancu Flondor, Ion Inculeţ, patriarhul Miron Cristea sau mareşalul Alexandru Averescu. 
În acest an, la 95 ani de la Marea Unire, suntem în preajma Acordului de la Vilnius, semnat vineri de către Republica Moldova cu Uniunea Eurpeană. 
Sper ca, în noul context european, românii din Basarabia şi Bucovina să-şi păstreze tezaurul primit de la înaintaşi, adică limba, identitatea, cultura şi obiceiurile. Aceste valori pot constitui baza reunirii noastre, în marea familie europeană.

În aceste momente de sărbătoare, e de datoria noastră să elogiem amintirea şi jertfele acelora care au slujit cu devotament aspiraţia de a-i uni pe toţi românii într-un stat indivizibil şi capabil să-şi protejeze fiii. 
Armata română este, cu siguranţă, unul dintre pilonii pe care s-a construit Marea Unire. Jertfa soldaţilor din Primul Război Mondial este cel mai sublim mod prin care românii şi-au manifestat dragostea faţă de ţară. Interesul naţional a fost mereu urmărit de Armata Română prin forţa, pregătire şi patriotism. Le datorăm recunoştinţă tuturor soldaţilor români din trecut, precum şi celor care apără interesele ţării în lume astăzi.

Domnul Prim-Ministru al României, Victor Ponta, a menţionat, în mesajul dumnealui adresat românilor cu ocazia acestei sărbători, că, în 2018, se împlinesc 100 de ani de la naşterea României Mari şi că trebuie să fim uniţi şi solidari pentru a ne ridica la înălţimea trecutului. 
Eu cred că dorinţa de unitate a tuturor românilor nu trebuie să fie doar în cuget şi în simţire, ci şi în căi de comunicaţie care să lege şi să îi mai aducă mai aprope pe compatrioţii noştri din regiuni diferite. De aceea, subliniez încă o dată cât de mare este nevoia construcţiei Autostrăzii Moldova-Transilvania, cel mai important lucru care ar face să ieşim din subdezvoltarea economică care astăzi caracterizează regiunea noastră.
Încă de la făurirea României Mari, oamenii politici au realizat că importanţa construcţiei statului român stă în măsuri care să deschidă România către Europa. 7
Acest obiectiv îl avem şi astăzi. 
Aici, la Iaşi, criza economică ne obligă să luptăm pentru competitivitate, locuri de muncă, creştere economică. Modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi, care este în plin proces de înfăptuire, reprezintă garanţia că oraşul nostru se va ridica la înălţimea trecutului său prin schimbările în bine care deja se produc şi că putem privi încrezători, cu faţa spre viitor.
Anul viitor, pe vremea aceasta, vom putea să vă spunem că cel puţin prima parte a investiţiei de la Aeroportul Iaşi a fost realizată că Iaşul intră cu fruntea în sus în Europa şi în lume şi că bunăstarea va veni şi la noi acasă.
1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să dăinuie. 
Gândurile mele sunt alături de fiecare român şi alături de fiecare ieşean, oriunde s-ar afla el. 
La mulţi ani, ieşeni! La mulţi ani, români!