Consiliul Județean intenționează reabilitarea Stăreției din cadrul Mănăstirii Golia

Consilierii județeni au aprobat realizarea proiectului “Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea tradiției, culturii și a monumentelor în regiunea transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova- Iași, România”. 
Consiliul Județean intenționează astfel reabilitarea Stăreției din cadrul Mănăstirii Golia, care adăpostește paraclisul “Brâul Maicii Domnului”. Clădirea, monument istoric de clasa A, are o suprafață totală de 900 de metri pătrați.
Lucrările care trebuie realizate sunt: refacerea pardoselii, restaurarea ușilor și înlocuirea tâmplăriei ferestrelor, refacerea trotuarelor și a rigolelor pentru scurgerea apelor, reabilitarea beciului, refacerea aleilor de acces, înlocuirea instalațiilor termice, electrice și sanitare. Investiția estimată este de un milion de euro.
Din bugetul Consiliului Județean, va fi alocată suma de 130.000 de lei cu TVA pentru realizarea documentației tehnico-economice, necesară pentru accesarea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Data limită pentru depunerea proiectului este 7 mai 2018.
Mănăstirea Golia a fost reabilitată și pusă în valoarea din punct de vedere turistic în cadrul a două proiecte cu finanțare europeană, derulate de Consiliul Județean. Valoarea totală a investiției a fost de peste 47 milioane de lei.
În luna iunie 2012, în Portugalia, Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia i-a fost decernat Premiul Europa Nostra, la categoria Conservare, în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural.