Consiliul Județean Iași a depus cererea de finanțare europeană pentru Aeroportul Iași

Astăzi a avut loc o nouă ședință extraordinară a Consiliului Județean Iași. În cadrul acesteia, dl. Președinte Cristian ADOMNIȚEI a anunțat că în cursul acestei zile a fost depusă cererea de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Proiectul are o valoare totală de 57,5 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri. „Astăzi este o zi de mare bucurie pentru că am depus la Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial – Transport proiectul Aeroportului ieșean. După aprobarea de către Comisia Europeană, ni se va rambursa întreaga sumă de bani pe care Consiliul Județean o va cheltui pentru construcția Aeroportului, dar și pentru lucrări suplimentare, cum ar fi construcția unui noi terminal și a unor noi facilități. La finalul acestui proiect, Iașul va avea a doua pistă, nouă, o parcare mărită, inclusiv pentru avioane mari, și un terminal nou, de trei ori mai mare decât cel existent”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a figurat un proiect privind propunerile de repartizare pe unităţile administrativ – teritoriale din Judeţul Iaşi a influenţelor asupra procentului de 20% din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, pe anul 2013. Propunerea dl. Cristian ADOMNIȚEI, prin care ar fi fost împărțite sume mai mari către comune, a fost respinsă de către plen.

Sunt trist pentru că domnii și doamnele consilieri PSD, PDL și PPDD nu au fost de acord cu propunerea mea de a schimba modalitatea de a aloca aceste fonduri. Am vrut să ajutăm primăriile de comune în limita de 20%, pe care o are Consiliul Județean, de distribuție a fondurilor venite de la Guvern la sfârșitul anului, adică suma de 2 milioane de lei. Am propus un criteriu care să țină seama mai mult de suprafața unităților administrativ-teritoriale, 90%, și mai puțin de populație, adică doar 10%. Asta însemna ca și comunele mai mici să poată primi o sumă de bani un pic mărită față de cât primeau până acum. Consilierii menționați nu adoptat propunerea mea, astfel încât cele cinci orașe vor primi cea mai mare parte a sumei de 2 milioane lei, iar cele 93 de comune vor primi sume considerabil reduse față de cât ar fi putut primi. Mă aștept ca atunci când primarii de comune vor avea cereri de finanțări să întrebe mai întâi domnii și doamnele consilieri despre care am discutat cum s-au gândit să rezolve problema primăriilor de a achita datoriile pentru naveta profesorilor, însoțitorii persoanelor cu dizabilități sau iluminatul public”, a afirmat Președintele Consiliului Județean Iași. În urma votului exprimat, repartizarea fondurilor către unitățile administrativ-teritoriale se va face ținând cont de 60% suprafața și 40% populația.