Concluziile raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății în urma verificărilor la spitalul mobil de la Lețcani

Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe, împreună cu vicepreședintele Marius Dangă și managerul spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu au prezentat astăzi într-o conferință de presă concluziile raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății în urma verificărilor efectuate la spitalul mobil/modular de la Lețcani.

În raport au fost semnalate o serie de deficiențe care afectează desfășurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecțioase, a Asociației Euronest și Direcției de Sănătate Publică Iași, iar până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea Consiliului Județean și managerul spitalului de Boli Infecțioase au decis ca activitatea la spitalul modular Lețcani să rămână suspendată.

Raportul a scos în evidență și faptul că eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau  îndeplinire, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare. „Interesul și prioritatea ZERO a noastră, a Consiliului Județean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficiențe și să menținem capacitatea de intervenție în prevenirea și combaterea Covid-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roșu și cu alți specialiști din domeniu și cred că este cea mai bună soluție pentru siguranța pacienților și a personalului medical.

Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizații.

Avem, din păcate, prea multe exemple recente când prețul plătit pentru folosirea improvizațiilor au fost viețile omenești. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienții și medicii din cauza „politicii cârpelilor” pe care vechea administrație a abordat-o cu spitalul de Lețcani. M-am asigurat că, momentan, până la redeschiderea spitalului, avem capacitatea de a asigura îngrijirea pacienților la spitalul de Boli Infecțioase și în celelalte unități medicale care funcționează ca spitale suport Covid-19 din Iași. Având în vedere toate aceste probleme care ies la iveală, voi solicita Corpului de Control al Prim-Ministrului să demareze un proces de verificare completă a legalității achiziției spitalului modular pentru că ieșenii merită să știe pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro.”, a declarat Costel ALEXE, Președintele Consiliului Județean Iași. „Trebuie să facem în așa fel încât, atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere legal, spitalul să funcționeze ca într-un centru universitar. Spitalul modular de la Lețcani este secție exterioară a unui spital clinic universitar, în consecință, trebuie să se ridice la standardele care se impun. Nu vreau să punem Iașul pe harta locurilor unde s-a întâmplat câte o tragedie. Ar fi un eșec.”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul spitalului de Boli Infecțioase.