Ajutor

Utilizarea corespunzătoare a site-ului Consiliului Județean Iași

1. Secțiunea din partea de sus a site-ului

Partea de sus este formată dintr-o imagine a orașului Iași, titlul site-ului (Consiliul Județean Iași) ce poate fi accesat printr-un clic, astfel veți fi redirecționat către prima pagină, în partea stângă se află stema României și două elemente ce țin de accesibilitate , respectiv ce au ca scop micșorarea sau mărirea textelor din site, iar în partea dreaptă găsim stema Consiliului Județean Iași iar dacă se va da clic pe ea, automat veți fi redirecționat către prima pagina. Tot în partea dreapta, sub stema Consiliului Județean Iași găsim două prescurtări ale limbilor disponibile în întreg site-ul (fig 1.1) ce pot fi accesate și au ca scop schimbarea conținutului site-ul într-o limbă din cele două: romană sau engleză. Dacă într-o pagină conținutul într-o limbă nu este disponibil atunci pictograma ce corespunde conținutului va aparea sub forma dezactivată (fig 1.2). În mod implicit, limba română este selectată la accesarea site-ului.
 

Fig 1.1 - Selectarea conținutul site-ului într-o anumită limbă Fig 1.2 - Indisponibilitate selectare limbă

 

2.  Meniul principal din partea de sus a site-ului

Cu ajutorul meniului principal (fig 2.1) putem naviga prin tot site. Astfel, prin intermediul categoriilor existente putem accesa printr-un clic (sau dacă se dorește deschiderea paginii într-un nou tab, atunci se va da clic dreapta pe categoria dorită iar apoi se va selecta opțiunea "Open link in new tab" - "Deschideți link-ul într-o filă nouă") alte pagini din cadrul site-ului. Acele categorii ce au în dreptul lor pictograma , atunci acea categorie va conține o lista de alte subcategorii ce vor putea fi accesate. Fiecare pagină este populată cu informații de tip text, documente (de tip doc, pdf, ppt), imagini, videoclipuri ce pot fi accesate sau descărcate în calculator.
 

Fig 2.1 - Meniul principal

3.  Galeria foto de sub meniul principal

Galeria foto este formată dintr-o serie de poze și o scurtă descriere (fig 3.1) ce poate fi accesată în cazul în care se dorește vizualizarea completă a evenimentului. Pentru derularea pozelor se vor folosi fie cifrele din partea centrală , fie săgețile din părțile laterale  .
 

Fig 3.1 - Galerie foto

 

4.  Secțiune bloc din partea stângă

Blocul din partea stângă este format dintr-o serie de link-uri cu trimitere la paginile din cadrul site-ului (competențe, personal, activități, hotărâri), la pagini exterioare (zona metropolitană Iași, administrația publică, guvern) sau către vizualizarea profilului Consiliului Județean Iași din cadrul unor rețele de socializare (fig 4.1).
 

Fig 4.1 - Secțiune bloc-stânga

 

5.  Secțiune bloc din partea dreaptă

Blocul din partea dreaptă este format dintr-o secțiune de căutare a informațiilor în cadrul site-ului (pentru a căuta o anumită informație, se va completa căsuța existentă cu câteva cuvinte cheie iar apoi se va apăsa pe butonul "Căutare" și o nouă pagină se va deschide ce va conține o listă cu toate rezultatele găsite), o serie de link-uri cu trimitere la paginile din cadrul site-ului (evenimente, proiecte realizate sau aflate în desfășurare), la pagini exterioare (forum de discuții, pagina oficială de Facebook a președintelui) sau către vizualizarea vremii sau a cursului valutar la zi (fig 5.1).
 

Fig 5.1 - Secțiune bloc-dreapta

 

6.  Secțiune centrală

Partea centrală este formată dintr-o serie de informații ce se modifică de fiecare dată când o nouă pagină este accesată (fig 6.1). Poate fi populată cu informații de tip text, documente, videoclipuri ce pot fi vizualizate individual printr-un clic pe titlul reprezentativ al unei stiri ori a unui document.
 

Fig 6.1 - Secțiune centrală

 

Dacă se dorește vizualizarea conținutului într-o alta manieră, atunci există următoarele posibilități:

  • dacă este acționată tasta CTRL de pe tastatură împreună cu rotița de la mouse în sus, atunci efectul va fi de mărire elemente din pagină inclusiv textul afișat;
  • dacă este acționată tasta CTRL de pe tastatură împreună cu rotița de la mouse în jos, atunci efectul va fi de micșorare elemente din pagină inclusiv textul afișat;
  • dacă fereastra în care este afișat conținutul este redimensionată, atunci atât blocurile cât și conținutul vor fi afișate unele sub altele (fig 6.2).
     

Fig 6.2 - Secțiune centrală cu informații tip listă

 

În cazul în care conținutul unei pagini este mai mare și este nevoie sa acționați rotița de la mouse în jos pentru a vizualiza toate informațiile, în acel moment în partea dreapta va apărea un buton iar dacă se va da clic pe el, automat veți fi trimis la începutul paginii.
 

7.  Secțiune din partea de jos a site-ului

Partea de jos este formată dintr-o galerie foto și o serie de informații cum ar fi datele de contact ale Consiliului Județean Iași, certificările deținute și o galerie foto reprezentativă a orașului Iași (fig 7.1). Fiecare poză poate fi derulată în cadrul galeriei dacă se vor apăsa săgețile laterale   , poate fi vizualizată individual daca se da clic pe poza respectivă, iar în cazul în care se dorește vizualizarea ei pe tot ecranul atunci se va apăsa pe pictograma , iar pentru a închide poza și reveni înapoi la vizualizarea galeriei se va acționa pictograma .

 

Fig 7.1 - Secțiune din partea de jos a site-ului