Aeroportul Iași, pilon al dezvoltării economice în regiune

Consiliul Județean Iași și Aeroportul Internațional Iași au organizat dezbaterea Aeroportul Iași, pilon al dezvoltării economice. Evenimentul a avut loc la Palatul Culturii și a adunat oficialități centrale și locale, companii aeriene partenere, europarlamentari, reprezentanți ai mediului de afaceri, economic, academic și turistic, adică toți actorii importanți care vor contribui la dezvoltarea orașului și a județului. Scopul întâlnirii a fost acela de a aduce în prim plan necesitatea continuării tuturor demersurilor pentru ca Iașul să devină un oraș atractiv și puternic din toate punctele de vedere, baza de consolidare a parteneriatului cu toți cei implicați fiind Aeroportul Internațional Iași.

Aeroportul Internațional Iași va fi dezvoltat ca principală poartă de comunicare pentru ca Iașul și regiunea Moldovei să fie conectate de vestul țării și de vestul Europei. Dezvoltarea aeroportului înseamnă și dezvoltarea economică a județului și regiunii noastre. Noi am înțeles că e nevoie de un parteneriat activ între Consiliul Județean, Aeroport și Primăria Iași, iar încă de când am preluat mandatul ne-am implicat pentru a demara proiectul de modernizare. Până la finalul anului 2023 vom avea un nou aeroport, care va procesa un număr dublu de pasageri față de capacitatea actuală. Rezultatele demarării proiectului se văd deja. Am reușit să deschidem dialogul cu operatorii aerieni, să aducem noi curse externe (Iași-Frankfurt, Iași-Dublin, Iași-Londra pe aeroportul Heathrow) și să creăm perspective reale de noi destinații și noi oportunități, a declarat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

 „Dezbaterea de astăzi a fost un exemplu de bună practică și a arătat că fără implicare din partea tuturor instituțiilor responsabile, fără viziune și fără proiecte îndrăznețe, Iașul nu va putea cunoaște dezvoltarea de care are nevoie pentru a recupera decalajele socio-economice față de celelalte regiuni. Suntem încrezători că având susținerea Consililui Judetean, a Ministrului Transporturilor și a celor ce ne reprezintă la Comisia Europeană, vom reuși sa obținem fondurile necesare pentru a construi un aeroport la standarde europene. Înțelegem cât de important este să schimbăm conceptul de aeroport pentru a-l face cât mai atractiv pentru pasageri și companiile aeriene. Prioritățile noastre pe termen lung sunt extinderea infrastructurii aeroportuare, începând cu construirea unui nou terminal, stabilirea unor parteneriate durabile cu operatorii de zbor, diversificarea rețelei de rute și conectarea cu cele mai mari hub-uri și centre care să poată susține permanent traficul, indiferent de scopul  călătoriilor. Mobilitatea este cheia progresului oriunde în lume, iar aeroporturile sunt motorul regenerării economiei. Doresc să mulțumesc celor care ne-au onorat cu prezența la evenimentul de astăzi și îi asigur de toată deschiderea noastră în realizarea proiectelor ce vizează promovarea orașului nostru”, a afirmat, la rândul său, Vasile Stoicea, Director General Provizoriu al Aeroportului Iași.

În contextul în care economia locală s-a bazat aproape exclusiv pe inteligența și creativitatea comunității noastre afaceri, nedispunând de resurse naturale și fără o infrastructură de acces adecvată unor noi investiții industrial-productive consistente, ca număr și anvergură, Aeroportul a fost, este și încă va mai fi o perioadă de timp singura poartă de acces fizic rapid, care facilitează contactele de business și internaționalizarea Iașului. Cu proiecte bine țintite, ieșenii pot beneficia de o nouă etapă a dezvoltării infrastructurii aeroportuare. Camera de Comerț și Industrie Iași rămâne în continuare același partener deschis și onest al Aeroportului și al autorităților locale, care se implică și contribuie activ în demersul de dezvoltare, fie că ne referim la rute noi, la atragerea de companii noi sau la o zonă cargo. Consider că doar împreună, în parteneriat public-privat, putem fi eficienți în promovarea și dezvoltarea comunității ieșene”, a declarat  Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.