Spitalul mobil a ajuns la Iași

Primele componente ale spitalului modular finanțat de Consiliile Județene Iași și Neamț prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest au ajuns la Iași și au fost descărcate pe platforma de la Transagropolis Lețcani, amenajată special pentru acesta.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Va fi format din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care au sistem de ventilație prin presiune negativă.

Unitatea medicală va avea triaj, UPU şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţii, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.

”Eforturile noastre se concretizează, iată că spitalul este realitate, a ajuns la Iași, mai sunt transporturi pe drum, dar e o chestiune de zile până totul va fi montat și dat spre folosire medicilor, în folosul pacienților. Din păcate am fost singuri în toată această luptă, nimeni nu ne-a dat șanse ba dimpotrivă, dar atunci când muncești pentru semeni, nimic nu mai contează. Spitalul va fi util și după această epidemie, este un spital complex, este dotat inclusiv cu sală de operație. Vom aduce aici toți bolnavii de Covid 19 și vom putea dezinfecta celelalte spitale , iar Spitalul de Boli Infecțioase va fi redat în totalitate bolnavilor care au nevoie de serviciile infecționiștilor”, a afirmat, la sosirea primelor module Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

”Două consilii județene au reușit să facă ce nu a reușit să facă executivul țării, un spital modular cu 250 de paturi cu 100 de paturi ATI, cu sală de operație, aparat PCR, un spital modular complet care va deservi toata zona Moldovei. Suntem bucuroși că lucrurile se întâmplă și asistăm aici la descărcarea primei tranșe a spitalului. Județul pe care îl reprezint a fost unul dintre județele extrem de afectate de această pandemie. Acum, lucrurile arată mai bine dar, suntem nevoiți ca pentru aproximativ 50 de pacienți bolnavi de Covid să ținem blocată o unitate medicală județeană cu 800 de paturi. Noul spital mobil va putea prelua toate cazurile din zonă și va putea suplini foarte bine activitatea celorlalte centre medicale”, a afirmat la venirea spitalului, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.