Regiunea de Nord-Est va beneficia de şase autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST a finalizat proiectul „Îmbunătățirea dotării cu autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime a bazelor operaționale pentru situații de urgență în Regiunea de Nord-Est”. Valoarea totală a proiectului a fost de 17.673.782 lei, din care 17.320.306 lei reprezintă finanțare nerambursabilă (98% din proiect). În cadrul proiectului s-au achiziționat şase autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime (42+3 metri), repartizate câte una pentru fiecare din cele şase reședințe de județ din Regiunea de Nord-Est. „Proiectul pe care îl finalizăm astăzi este al treilea dintr-o serie de investiții integrate în sistemul de intervenție în situații de urgență. Cele peste 100 de autospeciale și ambulanțe achiziționate pentru judeţele din Regiunea de Nord-Est acoperă, la acest moment, aproape toate tipurile de riscuri cu care ne confruntăm în mod frecvent. Vom avea, începând de astăzi, mijloace de intervenție care țin pasul cu dezvoltarea județului. Autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime pe care am recepționat-o va putea interveni la 45 de metri, deci la cele mai înalte clădiri construite în Iași, dar și sub poduri, în zone abrupte. Etapa a patra prevede achiziţia, tot din fonduri europene, a 24 de autofreze multifuncționale și 6 vehicule tip UTV cu șenile. Primele 10 freze şi cele 6 şenilete vor ajunge chiar în această iarnă, restul utilajelor urmând să sosească în cursul anului viitor. Prin aceste proiecte oferim tutoror locuitorilor din Județul Iași, dar şi din celelalte judeţe din Regiune, aceleași șanse la viață și la protecția bunurilor personale cu ale oricărui alt cetățean european”, a declarat dl.Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași și, totodată, Președintele ADI EURONEST.

Furnizorul celor şase autospeciale este Asocierea SC Grădinariu Import Export SRL Bucureşti & Volkan Yangin Sondurme Teknolojileri Sanayi Ve Tic. Ltd. A.S. Turcia. Valoarea contractului este de 14.077.369 lei. Proiectul, care a avut o durată de 18 luni, a fost​ implementat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 3 - Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Intervenție 3.3 - Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență.

Obiectivul principal l-a constituit crearea premiselor necesare asigurării populației cu servicii de calitate, prin îmbunătățirea infrastructurii serviciilor pentru siguranța publică și asistență medicală în situații de urgență. Totodată, s-a vizat îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență, îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție, achiziționarea de echipamente pentru intervenții, precum și creșterea gradului de siguranță a populației din regiune.