Reabilitarea drumurilor judeţene va începe cel târziu la începutul anului viitor

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, dl. Cristian ADOMNIŢEI, a invitat astăzi toţi primarii din judeţ la o întâlnire extrem de importantă. Principalul subiect dezbătut a vizat situaţia drumurilor judeţene şi modalitatea de soluţionare durabilă a acestei probleme. „Săptămâna trecută Uniunea Europeană ne-a aprobat cererea de finanţare pentru proiectul european al Aeroportului. Tot ce s-a construit şi se va construi la Aeroport până la finalul acestui an va fi plătit de Uniunea Europeană. Toţi banii rambursaţi vor fi utilizaţi pentru a construi şi a repara reţeaua de drumuri judeţene. Graţie finanţării europene de la Aeroport de 38,7 milioane de euro, din care vom scădea partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure Consiliul Judeţean de circa 12 milioane de euro, şi printr-un credit de peste 20 de milioane de euro, depinde de cât vom avea acord de la Guvern pentru limita de îndatorare a judeţului, cred că vom putea rezolva durabil problema drumurilor judeţene din tot judeţul. Masterplanul drumurilor judeţene are o valoare totală de circa 200 milioane de euro. Din acest total, 120 milioane de euro reprezintă sumele totale pentru cele 3 Axe, primele două îmi doresc să le finanţăm prin Programul Operaţional Regional şi a treia prin fondurile aferente Polului de Creştere Iaşi. Rămâne un rest de 80 de milioane de euro pentru tot restul drumurilor prinse în Masterplan, dar la licitaţie cred că se poate ajunge până la o sumă de 50 milioane de euro, adică aproximativ suma de care am dispune după contractarea creditului”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI.

Domnia sa a făcut un apel către conducerea Partidului Social Democrat (PSD) Iaşi şi către Preşedintele Organizaţiei Iaşi a PSD, dl. Gheorghe NICHITA, de a renunţa la orgoliile politice şi de a ajunge la un consens pe acest capitol. „Am convocat toţi primarii la Consiliul Judeţean pentru a discuta despre problema drumurilor judeţene şi despre cum putem da drumul mai rapid la licitaţie pentru a le repara. La prima întâlnire au venit toţi primarii cu excepţia celor de la PSD, iar la cea de-a doua, organizată chiar astăzi, s-a întâmplat acelaşi lucru. Fac un apel public către PSD, către Preşedintele său, dl. Primar Gheorghe NICHITA, şi către toţi primarii social democraţi să vină la aceste întâlniri pentru că este nefiresc, contraproductiv şi nu ajută pe nimeni să lipsească la ele. Parcă nu ar face parte din Judeţul Iaşi. Într-un fel sau altul drumurile vor fi reparate, dar e bine să fie reparate cu toţi cei implicaţi, nu prin decizii politice de a bloca şi de a nu participa. Consilierii judeţeni PSD ar trebui să-şi asculte primarii, pentru că toţi primarii din mediul rural şi nu numai cer ca reţeaua de drumuri să fie reabilitată. Reţeaua de drumuri poate fi reparată într-un an şi jumătate. Numai să vrea şi PSD. La ora actuală blocajul vine de la PSD şi sper ca deblocarea situaţiei să vină tot de acolo. Aş vrea ca anul acesta să înceapă primele proceduri pentru licitaţie şi poate chiar să dăm drumul la lucrări. În cel mai rău caz, lucrările vor fi demarate la începutul anului viitor”, a mai afirmat dl. Cristian ADOMNIŢEI. Ulterior şedinţei amintite, primarii prezenţi au vizitat, împreună cu Preşedintele Consiliului Judeţean, şantierul Aeroportului.

Cele 3 AXE cuprinse în Masterplanul drumurilor judeţene şi comunale sunt:

Axa I Iași – Movileni – Gropnița – Coarnele Caprei – Belcești – Scobinți – Sirețel – Lespezi – limita județului Suceava (94 kilometri – 49 milioane de euro)

Axa II Iaşi – Miroslava – Ţibana – Ţibăneşti – Tansa – Dagâţa, cu ieşiri din Ţibăneşti spre Vaslui şi din Dagâţa, prin Piscu Rusului, spre Neamţ (70 kilometri – 50 milioane de euro)

Axa III sau centura uşoară a Iaşului, Iaşi – Popricani – Movileni – Leţcani – Voineşti – Mogoşeşti – Ciurea – Bârnova – Tomeşti – Holboca (60 kilometri – 18 milioane de euro)

Masterplanul drumurilor judeţene şi comunale poate fi consultat pe siteul Consiliului Judeţean:

http://www.icc.ro/sites/default/files/files/home_gallery_for_promotion/Blocuri/Masterplan.pdf