Proiectul de reabilitare a Spitalului de Pediatrie, realizat în proporție de peste 96 la sută

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a efectuat, astăzi, o vizită de evaluare a lucrărilor de la Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria”.

“Ne apropiem de momentul finalizării proiectului de reabilitare și modernizare a Spitalul de copii „Sf. Maria”, gradul de realizare fiind de 96,4%.  În urma unei investiții de 129,8 milioane de lei, vom reda comunității un spital modern, complet reabilitat și adus la standarde europene. Am făcut până acum recepția lucrărilor la mai multe tronsoane, iar anul acesta vom reda integral spitalul cadrelor medicale spre a-și desăvârși actul medical, mai ales în aceste momente când este nevoie atât de mare de servicii profesioniste bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație. Vreau să-i asigur pe părinți că facem toate eforturile ca să avem la Iași cel mai mare și modern spital pentru copii din țară’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

În paralel cu reabilitarea și modernizarea actualelor spații medicale, se lucrează la extinderea și dotarea Unității de Urgență a Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria”.

“Va fi o clădire nouă de peste 2.300 de metri pătrați, cu demisol, parter și etaj, pe terasa căreia va fi amenajat și un heliport. Astfel, vom ajunge să creăm infrastructura medicală necesară pentru îngrijirea în cele mai bune condiții a celor peste 40.000 de copii din județ și din regiune care ajung anual la UPU. Valoarea totală a proiectului pentru extinderea și dotarea Unității de Urgență a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” este de 34,6 milioane de lei’’, a precizat președintele CJ, Costel Alexe.

Pentru dotarea cu echipamente medicale a Blocului Operator și a Laboratorului de radiologie din corpul de spital aflat acum în reabilitare, conducerea unității medicale a solicitat finanțare din partea Ministerului Sănătății. Investiția necesară pentru dotări se ridică 18, 2 milioane de lei.

“Dotarea blocului operator se va face la standard europene, conform listei de investiíi transmisă încă de anul trecut către Ministerul Sănătății. Am început o procedură de licitație pentru aceste echipamente și sperăm ca la sfârșitul acestei luni să o avem finalizată. În momentul când fila de buget va veni de la Ministerul Sănătății se va face contractul și comanda de echipamente medicale”, a precizat managerul Spitalului pentru Copii “Sfânta Maria’’, Alina Belu.

Spitalul de Pediatrie va beneficia și de extinderea spațiilor medicale prin construirea unui nou corp de clădire, un proiect în valoare de 80 de milioane de euro. În această clădire va funcționa și viitorul  Compartiment de diagnostic și tratament în patologia din Spectru Autist si ADHD, o noutate la nivel național.

‘’Din nefericire, această patologie este tot mai frecventă și, pentru ca terapia să aibă succes, copiii trebuie diagnosticați între vârsta de un an și doi ani, ceea ce nu se întâmplă în acest moment la nivelul Moldovei. Noi vrem să facem acest centru pentru a putea recupera pacienții până în vârsta de cinci ani’’, a declarat managerul Alina Belu.

Compartimentul de diagnostic și tratament în patologia din Spectru Autism si ADHD urmează să primească autorizație în aproximativ o lună. Va avea inițial cinci locuri, urmând ca ulterior, odată cu finalizarea noului corp de clădire și mutarea în acest spațiu, capacitatea lui să fie mărită.