Procedură pentru recuperarea prejudiciilor, aprobată de plenul CJ

Consiliul Județean Iași a aprobat, în ședință extraordinară de îndată, un proiect de hotărâre care stabilește procedura de urmat în situaţiile în care CJ nu s-a constituit parte civilă în cadrul proceselor penale în care este parte.

Dispozițiile legale în vigoare oferă părții vătămate libertatea să decidă dacă declanșează acțiunea civilă separat de procesul penal sau în cadrul acestuia.

Prin hotărârea votată de consilierii județeni, se prevede ca obligatorie recuperarea de către Consiliul Județean a eventualelor prejudicii stabilite prin hotărâri judecătorești, prin formularea unor acţiuni la instanţa civilă, prin intermediul Direcţiei Juridice a CJ Iaşi. Procedura aprobată de plen completează practic dispozițiile legale în vigoare, astfel încât constituirea ca parte civilă să nu fie doar una facultativă.

"Atât timp cât voi fi președintele Consiliului Județean, interesele instituției vor fi întotdeauna prioritare, iar proiectul votat astăzi elimină orice dubiu în privința intențiilor de recuperare a eventualelor prejudicii aduse patrimoniului CJ. Dacă instanța va decide că un astfel de prejudiciu a fost produs, Consiliul Județean are, prin această hotărâre, certitudinea că îl va putea recupera, indiferent cine a greșit", a declarat președintele CJ, Costel Alexe.