Primele etaje finalizate la Spitalul ”Sf Maria”

Lucrările la patru dintre etajele tronsonului III de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași, aflat în proces de reabilitare și modernizare, au fost finalizate.

”Spitalul de Copii este cel mai mare spital de pediatrie din Moldova și al doilea ca mărime din țară, aici sunt tratați anual peste 50 de mii de pacienți din întreaga regiune. Pentru prima dată în existența acestui spital am reușit să realizăm o renovare totală cu o finanțare din fonduri europene de peste 26 de milioane de euro. La finalizarea lucrărilor va fi unul dintre cele mai moderne spitale de pediatrie din România. Până în prezent au fost complet modernizate instalațiile de apă și canalizare pentru întreaga unitate medicală, pe acest tronson au fost refăcute instalațiile pentru energie electrică și comunicații, a fost consolidat subsolul și terasa superioară, a fost realizată o nouă compartimentare a secțiilor astfel încât acum saloanele au maxim trei paturi.

Spațiile beneficiază de un sistem de climatizare foarte eficient energetic prin controlul automat al temperaturii și umiditații din clădire, de la jaluzelele automate pâna la centralele de ventilare și purificare a aerului”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.

”În calitate de beneficiar vreau să mulțumesc Consiliului Județean pentru efortul depus în acest proiect. Este o investiție majoră pentru județul Iași și întreaga Moldovă, este un prim pas către normalitate. Toți pacienții și aparținătorii au dreptul la condiții de cazare cât mai bune, iar personalul acestui spital trebuie să beneficieze de dotări normale pentru a-și desfășura activitatea. Pasul următor este acela de a obține avizele necesare pentru ca ulterior să începem transferarea activității din tronsonul I în III”, a spus Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii .

”Pe acest tronson, la etajul opt va fi Gastroenterologia, la etajul șapte va fi Pediatrie Generală IV, la 6 va fi Clinica a III-a iar la 5, Clinica I. În principiu, menținem aproximativ aceeași repartiție a secțiilor și clinicilor, cu unele modificări acolo unde se impune ca urmare a adresabilității crescute. Dorim ca spitalizările de zi să se facă într-o locație separată, nu pe secțiile spitalului, să putem să respectăm atât circuitul pentru spitalizările continue dar și pentru cele de zi, să fie un circuit pentru vizitatori cu un orar bine stabilit.

Au fost înființate grupuri sanitare noi, câte unul la fiecare două saloane, băi pentru persoane cu dizabilități, avem spații destinate pentru sala de mese, tratament, spații pentru lenjerie, lucruri normale și firești într-un spital de copii

Pentru că avem un spațiu amenajat și dotat modern, vor fi stabilite și reguli clare pentru pacienți și aparținători, pentru că așa cum vom păstra, așa vom avea pe mai departe, altfel, într-un timp scurt vom reveni la ceea ce a fost înainte aici și e mare păcat pentru toată munca depusă și investiția făcută”, a afirmat dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al spitalului.

Spitalul de Copii din Iași dispune de 650 de paturi. Cele trei corpuri componente ale imobilului dat în folosință în anul 1970 au o suprafață utilă de 18.668,38 mp și nu au mai fost până acum reabilitate.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași" este cel mai mare proiect din regiune finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, având o valoare totală de 121.476.128,04 lei cu TVA.