Presa germană elogiază din nou FILIT: „Un eveniment internațional cum nici orașul, nici România nu au mai văzut până acum”

Iaşi, 15 mai. Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) continuă să primească elogii în presa internaţională, la mai mult de şase luni de la desfăşurarea acestuia (23-27 octombrie 2013). În prestigiosul săptămânal german „Der Freitag”, Markus Bauer descrie FILIT drept un „eveniment internaţional cum nici oraşul (Iaşi, n.n.), nici România nu au mai văzut până acum”. Autorul este de părere că literatura română poate avea o şansă mai bună de receptare în Germania datorită scenei culturale pline de viaţă din România, a numeroşilor autori valoroşi, precum şi graţie apariţiei proiectului FILIT.

Articolul apărut de curând în „Der Freitag” se înscrie într-o serie consistentă de reflectări pozitive ale festivalului în mass-media germană, printre care emisiunea „Aspekte” a Deutschlandradio Kultur și un amplu text în „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Referinţe despre festival au mai fost publicate în presa din Franţa („Le Monde”), Italia, Bulgaria, Olanda etc.

„ (...) În metropola culturală de la granița cu Republica Moldova, neobositul scriitor Dan Lungu, fost lider al Clubului 8, a înființat, la sfârșitul lui octombrie 2013 FILIT, primul Festival Internațional de Literatură și Traducere, un eveniment internațional cum nici orașul, nici România nu au mai văzut până acum. Au fost invitați autori precum Herta Müller, Aris Fioretos, Filip Florian, Jan Koneffke, Varujan Vosganian, traducători ca Ernest Wichner și Jan Cornelius, manageri culturali precum Ulrich Schreiber, directorul Internaţional Literaturfestival Berlin, care a conferit pe loc un înalt grad de profesionalism festivalului. Este evident că FILIT a dat astfel un semnal, mai ales în țările de limbă germană, că de ambele părți ale Carpaților se scrie o literatură plină de viață și demnă de a fi descoperită. (...) Planurile lui Lungu legate de FILIT se potrivesc și cu cele ale orașului Iași de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”, arată Markus Bauer în săptămânalul german „Der Freitag”.

Ediţia a II-a a FILIT va avea loc anul acesta între 1 şi 5 octombrie, va reuni peste 300 de invitaţi şi va beneficia de susţinerea a numeroase instituţii culturale internaţionale şi naţionale, o serie de parteneriate strategice fiind în curs de definitivare.

De curând a fost lansat un nou proiect cultural, parte integrantă a festivalului: programul Rezidenţe FILIT pentru traducători. Prin intermediul acestuia, şase traducători din limba română într-o limbă străină vor beneficia de transport tur-retur, cazare pe o perioadă de 30 de zile, precum şi o sumă forfetară de 2000 de lei. Inițiativa aparţine Muzeului Literaturii Române Iași şi este sprijinită de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, Club Rotary Suceava și Hotel Belvedere din Vatra Dornei. Detaliile pot fi găsite pe www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

FILIT va avea loc în 2014 sub Patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Acesta s-a bucurat încă de la prima sa ediţie de sprijinul Băncii Naţionale a României, iar programul a fost conceput în strânsă legătură cu partenerii instituţionali din Bucureşti, Iaşi, precum şi internaţionali.

Festivalul a reunit la Iaşi, în perioada 23-27 octombrie 2013, circa 200 de invitaţi din 17 ţări, propunând pasionaţilor de literatură din Iaşi, dar şi din regiune, peste 100 de evenimente. Publicul total atras încă de la prima ediţie a fost de aproximativ 26.000 de persoane, dintre care 16.000 la lecturile publice, întâlnirile din licee şi universităţi sau „Serile FILIT”, alţi 10.000 de vizitatori fiind raportaţi de către Asociaţia Editorilor din România, care a organizat în cadrul FILIT și pentru prima oară la Iaşi Târgul de Carte „Bookfest”.

FILIT este un proiect anual realizat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Notă: Traducerea din limba germană a fost realizată de Corina Bernic. Articolul integral din care au fost citate pasaje în cadrul acestui comunicat poate fi consultat la adresa: https://www.freitag.de/autoren/der-freitag/der-karpaten-koller-1