Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România

În cursul acestei dimineţi, dl. Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a primit vizita Excelenţei Sale dna. HUO Yuzhen, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România. Subiectele abordate au vizat în special domeniile educaţional şi economic.  „Astăzi am avut plăcerea şi onoarea de a avea oaspete în judeţul nostru pe Excelenţa Sa dna. Ambasador HUO Yuzhen. E pentru prima dată când domnia sa vizitează Iaşul. O coincidenţă fericită pentru noi este faptul că domnia sa este născută în Regiunea Jilin, regiune înfrăţită cu Judeţul Iaşi. În cursul zilei de ieri, doamna Ambasador a efectuat o vizită la firma Kosarom şi la unităţile sale de producţie, iar după Iaşi va vizita şi alte judeţe ale Moldovei. Am discutat despre schimburile de profesori şi studenţi între cele două regiuni. Totodată, am discutat despre potenţialul economic al Judeţului Iaşi şi despre posibilitatea ca şi companii chineze să vină la Iaşi. I-am reamintit despre proiectul pe care îl avem împreună cu Jilin Animation Institute, cea mai mare companie chinezească de jocuri pe calculator şi de desene animate, şi despre proiectul Primăriei Iaşi de a realiza un parc industrial la Fortus cu parteneri chinezi. Doamna Ambasador a promis că ne va acorda tot sprijinul în acest sens”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI.

Excelenţa Sa dna. HUO Yuzhen a afirmat că Judeţul Iaşi nu îi este necunoscut şi că ştie despre cultura şi istoria sa. Domnia sa a adăugat că şefii Provinciei Jilin au în plan efectuarea unei noi vizite la Iaşi. „Promovarea relaţiilor dintre Jilin şi Iaşi reprezintă o obligaţie a mea nu numai din punct de vedere al interesului de serviciu, dar şi cel personal. Vrem să avem o colaborare la nivel educaţional între Jilin şi Iaşi. Universitatea Jilin e una din cele mai mari din China. Dorim să stimulăm cât mai mulţi tineri chinezi să studieze la Iaşi, dar aşteptăm şi studenţi români să înveţe în China, care să primească şi burse. Ne interesează şi domeniul agriculturii. Vrem să încurajăm produsele companiilor mari, cum e Kosarom, să intre pe piaţa chineză şi totodată să stimulăm cât mai multe firme din China să facă investiţii în cadrul noului parc industrial. Totodată, am convenit să colaborăm în domeniul turismului. Numărul de turişti chinezi creşte de la un an la altul. Anul trecut a fost de 100 milioane de persoane. Dacă măcar 1 din 10.000 ar veni în România tot ar fi o număr mare”, a afirmat dna. Ambasador.