Plătești cu materiale reciclabile și vizitezi muzeele ieșene

Pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, ieșenii sunt invitați să viziteze gratuit trei celebre muzee ieșene, oferind la schimb materiale reciclabile.

Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate și Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în cadrul campaniei ,,Iași Mai Verde”, acțiunea „Respectăm natura, Promovăm cultura!”. Evenimentul are rolul de a atrage atenția asupra nevoii de a crește gradul de colectare selectivă și de a valorifica deșeurile.

Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei și Casa Muzeelor (cu cele cinci muzee componente) sunt cele trei obiective culturale care vor putea fi vizitate pe data de 5 iunie, pe baza unui bilet verde. Acesta poate fi obținut direct de la casele de bilete ale muzeelor, în schimbul a 5 deșeuri reciclabile din categoria plastic (pet-uri), aluminiu (doze de bere sau suc) și sticlă (ambalaje de sticlă). Un bilet verde = 5 materiale reciclabile, din aceeași categorie sau combinate. Pentru a vizita toate cele cinci muzee din cadrul Casei Muzeelor, vizitatorii trebuie să ofere la schimb 15 materiale reciclabile.

„Grija față de mediul înconjurător trebuie să devină un stil de viață pentru ca, prin acțiuni zilnice, să contribuim la protejarea locurilor din jurul nostru și a naturii. Momente precum Ziua Mondială a Mediului, Ziua Pământului, Ziua Internațională a Pădurilor și alte ocazii asemănătoare sunt semnalul nostru de alarmă: trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum pentru viitorul planetei. Este mai ușor decât ne imaginăm să facem fapte bune pentru mediu, să aruncăm deșeurile separat acolo unde le este locul, să nu le lăsăm în natură, unde vor deveni surse de poluare pentru apă, pământ, păduri și, în final, ne vor afecta tot nouă calitatea vieții. Mă bucur că am avut deschiderea ADIS și MNLR pentru a organiza această acțiune, care sperăm să fie doar un început spre un Iași mai Verde. Pe 5 iunie, deschidem larg ușile muzeelor emblemă ale Iașului și cred că este cel mai frumos mod de a le mulțumi ieșenilor care țin la mediul înconjurător și sprijină colectarea selectivă. În același timp, va fi o lecție valoroasă în special pentru copii, dar și pentru adulți, pentru că schimbarea începe de la conștientizare.”, a declarat Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

“Creșterea ratei de colectare selectivă la nivelul județului este unul dintre obiectivele ADIS și facem tot posibilul pentru a lucra împreună cu ieșenii din întreg județul pentru a îmbunătăți procentul de materiale reciclabile colectate. Oportunitatea de a lucra cu Muzeul Literaturii Române Iași și Consiliul Județean întărește eforturile noastre de a promova colectarea separată în rândul cetățenilor. Suntem foarte încântați să organizăm această acțiune. Vom pune la dispoziție logistica necesară și ne dorim ca ieșenii să fie cât mai receptivi și să strângem cât mai multe materiale reciclabile. Vom transmite astfel un puternic mesaj: Iașul este un județ verde”, a precizat directorul ADIS Iași, Răzvan Gheorghiu.

„Muzeele sunt locurile în care omenirea își recuperează trecutul, iar rațiunea de a fi a oricărui muzeu este reprezentată de patrimoniul pe care-l prezervă. În ultimul timp, lumea a devenit însă tot mai conștientă că nu doar patrimoniul istoric și cultural este esențial, ci și un altul pe care l-am ignorat prea mult. Ziua Mediului poate fi numită, de fapt, «ziua patrimoniului verde». Și ne-am alăturat acestei campanii tocmai pentru că ne-am dori ca oamenii care iubesc să viziteze muzee, adică să viziteze trecutul, să conștientizeze în cât mai mare măsură faptul că avem o datorie de a prezerva și acest tip de patrimoniu, cel verde, pentru cei care vin după noi”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.