Parlamentarii ieșeni au vizitat șantierul Aeroportului Iași

Zece parlamentari ieșeni au răspuns afirmativ invitației Președintelui Consiliului Județean Iași, dl. Cristian ADOMNIȚEI, de a vizita șantierul de la Aeroportul Internațional Iași. Aceștia au lăudat eforturile depuse de Consiliul Județean pentru realizarea celui important proiect al Iașului. „Astăzi am adresat o invitație tuturor parlamentarilor ieșeni de a mă însoți pentru a vedea stadiul lucrărilor de la Aeroport. De câteva zile munca a fost reluată, nu am avut precipitații, iar acum s-a ajuns ca pe șantier să lucreze 60 de camioane și 45 de utilaje. Peste trei săptămâni numărul acestora se va dubla. În prezent șantierul Aeroportului Iași este cel mai mare din România. Ca densitate de utilaje pe kilometru pătrat cred că întrece și șantierele autostrăzilor, pentru că acolo sunt multe utilaje, dar sunt răspândite. La Iași graficul de lucrări este devansat. Contractul prevede ca în iulie 2015 să fie gata toată pista, dar noi vom munci și o vom livra în luna decembrie. Aeroportul Iași este locul și proiectul prin care sperăm să atragem cât mai mulți investitori care să creeze noi locuri de muncă în Iași”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI.

Domnia sa a adăugat că în curând lucrările vor fi efectuate inclusiv pe timpul nopții. „Din luna aprilie se va lucra și noaptea. Aceasta este singura cale prin care putem termina mai rapid lucrările la Aeroport. Între ora 23.00 și ora 6.00, adică între aterizarea ultimului avion și plecarea primului avion, vor fi 7 ore de muncă fără restricțiile cauzate de aterizări și decolări. Utilajele care vor fi aduse pe lângă cele existente deja pe șantier sunt cele care vor participa la ultimele lucrări de forță, atunci când cele două piste, cea nouă și cea veche, se vor întâlni”, a adăugat Președintele Consiliului Județean Iași.

În luna decembrie a anului trecut Consiliul Județean Iași a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Proiectul are o valoare totală de 57,5 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave şi construcţia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent. Proiectul a fost declarat eligibil de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial – Transport, urmând ca, în curând, după avizul Comisiei Europene, să fie semnat contractul de finanțare.