Operație în premieră mondială cu Mazor X

Cel mai performant robot destinat chirurgiei spinale și neurochirurgiei, singurul din lume, achiziționat de Spitalul Clinic Nicolae Oblu din subordinea Consiliului Județean, a fost folosit  în premieră pentru efectuarea unei operații de coloană vertebrală.

Beneficiarul intervenției efectuate cu robotul de ultimă generație este un barbat de 56 de ani, victima unei căderi de la înălțime, diagnosticat în urma acestui accident cu fractură de coloană.

"Cu ajutorul acestui robot s-a făcut o fixare minim invazivă. Este un montaj lung, presupunând opt șuruburi introduse prin incizii mici, de aproximativ un centimetru și cu o tijă din titan. Pacientul nu are deficit motor, după operație acesta se va putea deplasa. Mazor X este un sistem de ghidare a șuruburilor introduse. Operația se face mai întâi virtual, pe baza softurilor pe care le are acest robot, se fixează traiectoria șurubului, sistemul preia aceste date, ulterior, el va ghida chirurgul exact acolo unde trebuie făcută intervenția. Aceasta este de o acuratețe aproape perfectă.

Cu siguranță că viitorul medicinei la nivel mondial va fi robotica și noi am reușit cu sprijinul autorităților să implementăm încă de acum acest sistem. Ne-am dorit dintotdeauna să aducem inovațiile care au principal scop creșterea calității actului medical. Pacienții trebuie să simtă că sunt tratați la nivel european și asta se întâmplă la Iași”, a afirmat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu.

Sistemul, care a costat 1,2 milioane de euro, a fost achiziționat cu fondurile Consiliului Județean Iași.

”Este o investiție mai mult decât necesară într-un spital de înalt nivel cum este cel de Neurochirurgie. Este un moment important pentru toată echipa acestui spital, dar mai ales pentru pacienții care vor beneficia de astfel de intervenții. Astăzi, vorbind de robotică în neurochiriurgie, putem sta alături de clinici precum cea din Viena sau Lausanne. Mă bucur că există inițiativă în spitalele noastre, că putem ajuta financiar unitățile medicale și că reușim împreună să oferim pacienților un act medical de calitate și condiții spitalicești moderne”, a precizat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.