Număr unic de telefon la nivel național - cazuri de abuz impotriva copiilor

119 număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor

La acest număr pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau cetățenii care au cunoștință de astfel de cazuri, 24/24 ore.

În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Iași, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a devenit operațional miercuri, 5 ianuarie 2022, noul serviciu de telefonie, unic la nivel național, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor.

La nivelul județului Iași dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul D.G.A.S.P.C., fiind deservit de personal calificat și instruit, care urmează proceduri de lucru standardizate la nivel național.

De asemenea, echipamentele tehnice deja instalate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale permit preluarea tuturor apelurilor, în ordinea apelării, cu sistem de așteptare și înregistrare a numerelor de telefon, astfel încât apelanții pot fi re-sunați dacă apelul nu a putut fi preluat sau dacă e nevoie de informații suplimentare.

            Totodată, D.G.A.S.P.C. Iași dispune și de o echipă mobilă care poate interveni în teren pentru verificarea sesizărilor înregistrate.