Muzeul ‘’Vasile Pogor’’, unul dintre cele mai importante obiective culturale ale Iașului, se redeschide pentru public

Proiectul de restaurare a Muzeului ‘’Vasile Pogor”, derulat de Consiliul Județean, a ajuns la final, după trei ani de lucrări finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală eligibilă s-a ridicat la 6.524.265 de lei, cu TVA, iar organismul intermediar a fost Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

‘’După un îndelung proces de restaurare, astăzi am putut pătrunde în lumea Casei Pogor, una dintre clădirile simbol ale Iașului, locul de întâlnire al marilor personalități și intelectuali de odinioară, ale căror idei au dat viață Societății Junimea și revistei Convorbiri Literare. Dezvoltarea literaturii române este strâns legată de activitatea junimiștilor și de ceea ce ei au creat în spațiul acestui muzeu. Este, așadar, un privilegiu să putem avea astăzi acces la acest spațiu al creației, să călcăm pe urmele junimiștilor, să descoperim poveștile pe care fiecare colțișor din Casa Pogor le poartă. Fără clădiri precum Casa Pogor, identitatea culturală a Iașului nu ar fi la fel de puternică. De aceea, este una dintre principalele noastre îndatoriri, ale autorităților, să păstrăm și să valorificăm aceste obiective ale patrimoniului cultural, astfel încât și generațiile viitoare să aibă privilegiul pe care noi îl avem astăzi și să poată descoperi istoria Iașului’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, la evenimentul de inaugurare.

‘’Avem o regiune cu multe nevoi, dar și cu multe oportunitățí. Sperăm că în acest an vom  avea multe ocazii să ne bucurăm de inaugurarea unor astfel de obiective. Am finanțat în acest exercițiu financiar 33 de obiective de patrimoniu. Sunt obiective care, dacă nu ar fi fost finanțate din Programul Operațional Regional, cred că nu ar mai fi avut niciodată șansa asta pentru că unele se și dărâmau. Sunt niște lucruri minunate pe care le facem cu finanțare europeană’’, a declarat  Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Casa Pogor sau Casa cu ferestre luminate, parte din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, are un lung istoric legat de viața culturală a Iașului, fiind loc de întâlnire pentru intelectualitatea orașului, sediu al Societății literare Junimea și al revistei Convorbiri Literare. Pe lângă restaurarea clăririi monument istoric, prin proiectul de reabilitare s-a realizat și o reamenajare a spațiului muzeografic.

„Muzeul ‘’Vasile Pogor”, prin noua sa expoziție permanentă dedicată în întregime Societății Junimea, cred că va deveni un obiectiv de neratat al Iașiului și chiar al României. Noul muzeu transmite istorie literară și tradiție prin intermediul unor mijloace muzeografice adaptate secolului în care trăim, iar spiritul Junimii, atât la nivelul excelenței sale culturale, dar fără a evita partea sa ludică, este omniprezent și, cu siguranță, îi va atrage alături și pe vizitatorii muzeului”, a precizat Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeulului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Muzeul "Vasile Pogor" - Casa Junimii va putea fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.