Intrare gratuită la Bojdeucă, în ultima zi în care mai poate fi vizitată înainte de restaurare

De la începutul anului 2022, muzeul va fi închis publicului pe durata lucrărilor. Astfel, marți, 4 ianuarie 2022, va fi prima și ultima zi din an în care se mai poate vizita Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca).

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă.

În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten.

Contractul de reabilitare semnat de Consiliul Județean Iași presupune restaurarea și securizarea Bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Reabilitarea Ansamblului muzeal Ion Creangă face parte din proiectul transfrontalier „Călător pe meridiane culturale”, desfășurat în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești din Republica Moldova, cu finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.

În cadrul proiectului sunt incluse și restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.

Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) de 1.500.000 euro, bugetul alocat Județului Iași – Consiliul Județean Iași fiind de 1.042.841,65 euro, iar perioada de implementare este de 24 luni.