Iașul va fi în 2018 un centru al evenimentelor aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri!

Iașul va fi în 2018 un centru al evenimentelor aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri!

Președintele Consiliului Județean Iași a participat astăzi la dezbaterea organizată de către Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României cu privire la pregătirea programului național al Centenarului.

Dezbaterile au avut ca punct de plecare propunerile de proiecte dedicate marcării Centenarului, venite din partea centrelor universitare și ale autorităților locale și județene. Se dorește agregarea unei viziuni unitare la nivel național, dar cu nuanțe regionale specifice, asupra dimensiunii educaționale și științifice a Centenarului.

Un alt obiectiv al dezbaterilor a fost realizarea unei rețele de resurse educaționale formată din Academia Română și universitățile din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Constanța, Suceava și Alba Iulia sub forma unui Parteneriat pentru Centenar, care să fixeze obiective concrete și termene de realizare în domeniile educației și cercetării.

"Mă bucură inițiativa acestui Parteneriat pentru Centenar, creat între mediul universitar, Academia Română și administrația centrală. Este cel mai bun exemplu, ca reprezentanți ai românilor din toată țara vor colabora pentru a marca așa cum se cuvine evenimentele încărcate de istorie din preajma anului 1918.
Ne dorim ca împreună cu Primăria Iași, Universitatea Cuza și cu sprijinul Departamentului Centenar să reușim să le amintim și ieșenilor, dar și românilor, despre trecutul încărcat de istorie al Iașului și să lăsăm în amintire, tinerei generații, toate aceste fapte.
Unul dintre proiectele propuse de colegii mei este acela de a scoate în evidență importanța aflării adevărului istoric al unui neam și de a face distincția între adevăr și metafore. În acest sens, intenționăm organizarea expoziției aniversare „Centenarul României şi al Primului Război Mondial - Adevăr istoric și metaforă”" a punctat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași conservă și valorifică un remarcabil patrimoniu în care au fost identificate valori cultural-istorice reprezentative pentru perioada 1916-1918, cum ar fi medalii ale eroilor scriitori, fotografii rare sau unicat, volume cu autograf, corespondențe de pe front ale scriitorilor români (cu accent pe cei ieșeni), obiecte militare.

Seria întâlnirilor continuă până în luna martie în toate cele 8 centre universitare.