Iașul, singurul reprezentant al Europei la comemorarea Zilei Holocaustului!

În perioada 23-28 aprilie 2017 președintele Consiliului Județean participă la Ierusalim la comemorarea evenimentelor  tragice ale Holocaustului, petrecute în urmă cu 76 de ani. Ceremonia de deschidere a avut loc aseară în prezența președintelui statului Israel, Reuven Rivlin, a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a numeroși demnitari, supravieţuitori, copii de supravieţuitori şi familiile lor, împreună cu publicul larg.

„Port un respect deosebit comunității evreiești din România cu care avem o colaborare eficientă. Legăturile comunității evreiești cu Iașul sunt profunde și de mare importanță” a declarat Maricel Popa.

Poporul evreu pastrează o tradiție importantă legată de orașul Iași, legătură culturală pe care ne-o amintim și o cinstim. Una dintre versiunile imnului statului Israel a fost scrisă în Iași, în 1877, de un scriitor evreu, de asemenea, primul teatru evreiesc din lume a fost înființat la Iasi.  Apoi sinagogile. În preajma anului 1939, înaintea începerii celui de-al doilea război mondial, în Iași existau 137 de sinagogi și case de rugăciuni, multe fiind situate pe aceeași stradă, unele dupa altele. Distrugerile din timpul războiului şi sistematizările urbane din regimul comunist au făcut ca sinagogile ieşene să dispară pe rând. Astfel s-a ajuns ca-n anii 2007-2008 să mai existe în Iaşi, oraş al unei străvechi spiritualităţi evreieşti, doar două sinagogi. Sinagoga Mare din Iași este de altfel și cea mai veche sinagogă din România.

„Comunitatea evreiască din Romania, și din Iași a depășit momente foarte dificile de-a lungul istoriei: Holocaust, fascism, comunism. Au fost lovituri puternice primite de comunitatea evreilor din România. Și cu toate acestea a rămas în picioare. Încă de când am preluat mandatul la Consiliul Județean mi-am propus să realizez ceva care să păstreze în memoria tuturor amintirea comunităților evreiești din Iași, dar și ororile prin care au trecut aceștia în perioada Holocaustului. Este o pagină tristă din istoria noastră, dar o pagină pe care nu trebuie să o uităm. Am aprobat de curând amenajarea unui Muzeu al Holocaustului în trei camere ale fostei Chesturi din Iași. Curtea va fi și ea amenajată ca o zonă de comemorare și va fi pavată cu granit, pentru a reda aceeaşi imagine ca în 1941. Acest angajament mi l-am asumat și în cadrul discuției pe care am avut-o la Iași, în această luna, cu ES Hans Klemm, ambasadorul SUA. De altfel, acesta ne-a și asigurat de tot sprijinul necesar, atât personal, cât și din partea instituției pe care o conduce” a punctat Maricel Popa, prezent la evenimentul organizat în Israel.