Iașul aduce din nou Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană

Președintele Consiliului Județean Iași, dl. Cristian ADOMNIȚEI, împreună cu Președinții din 25 de raioane din Republica Moldova și Primarul Municipiului Bălți au efectuat o vizită de lucru în Județul Prahova, cel mai nou membru al Euroregiunii. Printre acțiunile efectuate se numără vizite de lucru la sediul Consiliului Județean Prahova, la Ploiești Industrial Park și West Park, două din Parcurile industriale din Județul Prahova, precum și la trei dintre cele mai importante firme găzduite de cele două Parcuri. „Consiliul Județean Iași și Asociația <<Euroregiunea Siret – Prut - Nistru>> au organizat vizita Președinților din Euroregiunea Siret – Prut - Nistru. Practic, timp de patru zile, aproape toată conducerea politico-administrativă a Republicii Moldova se află în România. Prin această acțiune susținem eforturile Republicii Moldova în demersul acesteia de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, am dorit să le arătăm liderilor de peste Prut un exemplu de succes în crearea de noi locuri de muncă, Județul Prahova fiind, prin dezvoltarea parcurilor sale industriale, un model în acest sens. Mâine, întreaga delegație va avea o întrevedere cu Premierul României, dl. Victor PONTA, și cu Președintele PNL, dl. Crin ANTONESCU, precum și o întâlnire extrem de importantă cu membrii Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, dl. Mircea COSMA, a făcut o scurtă prezentare a județului pe care îl conduce, accentuând importanța economică pe care o au cele opt parcuri industriale. „Județul Prahova este unul dintre pioneri în ceea ce privește realizarea de parcuri industriale. De altfel, primul parc industrial din România a fost construit în județul nostru. Pe lângă problemele care țin de utilități, teren sau forță de muncă, trebuie avute în vedere și problemele care apar din cauza legislației neadaptate la normele europene. Crearea de parcuri industriale de către unitățile administrative-teritoriale din Republica Moldova trebuie să țină cont de toate aceste aspecte. Atât eu, cât și dl. ADOMNIȚEI, vom sprijini Președinții de raioane care doresc să inițieze astfel de proiecte”, a afirmat dl. Mircea COSMA.

Vizita în Județul Prahova s-a încheiat cu o depunere de flori la busturile omului politic Constantin STERE și poetului Alexe MATEEVICI (ambii născuți pe actualul teritoriu al Republicii Moldova) din Parcul „Constantin STERE” și la bustul din curtea Casei Memoriale „Constantin STERE”, toate situate în localitatea Bucov.

Vineri, 4 aprilie, întreaga delegație bilaterală va avea întrevederi cu Președintele Partidului Național Liberal, dl. Crin ANTONESCU, și cu Primul-Ministru al Guvernului României, dl. Victor Viorel PONTA. Ulterior, la Palatul Parlamentului, toți membrii delegației româno-moldave vor participa la ședința comună a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. La finalul ședinței, în același loc, va avea loc semnarea unui protocol de colaborare între Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova și Asociația „Euroregiunea Siret – Prut - Nistru”.