IAȘI Airport a obținut autorizația de construire pentru terminalul T4 și extinderea facilităților de parcare

Documentul le-a fost înmânat președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, directorului general al RA Aeroportul, Romeo Vatră, și administratorului STRABAG SRL, Johann Andreas Poelzl, de către primarul Mihai Chirica. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, vicepreședinții CJ, Marius Sorin DANGĂ și Sorin Afloarei, și administratorul public al județului, Andrei Cazacu.

Următorii pași sunt recepția proiectului tehnic și ordinul de execuție.

"Suntem pregătiți să începem lucrările la al doilea cel mai mare aeroport din țară.  Toate etapele pe care le-am parcurs în ultima perioadă sunt dovada clară că direcția de dezvoltare este asigurată. Rezultatele demarării proiectului se văd deja. Astăzi am făcut un pas important – avem autorizația de construire și putem efectiv să trecem la treabă.

Am înțeles, încă de la început, că avem nevoie de un parteneriat activ între Consiliul Județean Iași - Iași County Council, IASI Airport, Primăria Municipiului Iași și am făcut un efort instituțional coordonat pentru a ne asigura de succesul proiectului de modernizare.

Investiția aceasta nu este doar în dezvoltarea aeroportului, ci a întregii regiuni, iar efectele se vor resimți chiar odată cu începerea lucrărilor, prin angrenarea mediului de business și a forței de muncă locale. Pe termen mediu și lung, aeroportul va fi un pilon de dezvoltare economică, socială, a turismului și a mobilității. Începând din 2024, aeroportul Iași va fi autostrada noastră aeriană care va conecta Iașul cu restul țării și cu întreaga Europă.

Tot acest efort de modernizare va aduce plus valoare și beneficiarilor direcți, pasagerii, care vor avea mai multe opțiuni de zboruri și destinații, frecvență de zbor mai mare, flexibilitate în a reprograma zborurile, un plus în special pentru oamenii de afaceri care călătoresc frecvent.

Uitați-vă la această mare echipă! Datorită eforturilor lor, vom avea un nou aeroport și le mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru că au ținut acest ritm contra-cronometru. Îmi pun toată nădejdea că vom lucra bine în continuare până la finalizarea proiectului.

Felicitări, IASI Airport! Felicitări, Romeo Vatra! Felicitări și mulțumiri echipei de la Consiliul Județean Iași și consilierilor județeni care au susținut proiectul'', a transmis președintele CJ, Costel Alexe.

Viitorul T4 va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. Acesta va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie. Viitorul T4 este proiectat pentru a putea procesa 3,3 milioane de pasageri anual și 950 de pasageri/oră în perioadele de vârf, și va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3.

Întregul proiect de dezvoltare a Aeroportului Internațional Iași are o valoare de aproximativ 328 milioane de lei fără TVA.