Iaşul va deveni un Hub IT de referinţă în Sud-Estul Europei

Astăzi a avut loc lansarea proiectului „Creșterea competitivității Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub și stimularea interacțiunilor dintre membri pentru dezvoltarea de produse și servicii de înaltă tehnologie”, eveniment desfăşurat în cadrul Conferinţei Afaceri.ro 2014. Proiectul aparţine Asociației Cluster Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub, este implementat în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013 şi are o valoare totală de 3.296.000 lei. Acesta va avea o durată de 18 luni și se adresează în special membrilor Clusterului, precum și IMM-urilor și clusterelor/rețelelor de afaceri din Regiune și din țară. „Tehnologia reprezintă un element-cheie al dezvoltării urbane şi regionale. Regiunea Nord-Est este în continuă competiție cu celelalte regiuni, atât la nivel național, cât și european. Pentru a câştiga trebuie să fructifice la maximum cel mai important capital: resursa umană. Pentru a deveni competitivă şi pentru a atrage investiții, este vital să mobilizeze atât resursele umane înalt calificate, cât şi industriile care le pot exploata. IT-ul este una dintre aceste industrii, a cărei dezvoltare atrage nu doar creştere economică, ci şi sustenabilitate socială. Prin inițiativa lansată de Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub în mai 2013 se creează premisele unei astfel de dezvoltări şi ne raliem modelelor adoptate de marile regiuni ale Uniunii Europene. Ambiţia noastră este să devenim, în scurt timp, un hub IT de referinţă în Sud-Estul Europei. Primul pas important în acest sens îl facem astăzi, prin lansarea acestui proiect”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași și totodată Președintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, membru fondator si structura de management a Clusterului.

Ca obiectiv general, proiectul își propune să valorifice oportunitățile specifice din Regiune în materie de calificare a forței de muncă și de concentrare a organizațiilor furnizoare de educație superioară, transformându-le în avantaje locale într-un cadru integrat.

Prin acest proiect se urmăreşte creșterea valorii investițiilor în industria IT&C în Regiunea Nord-Est, creșterea inovării și intensificarea activităților de Cluster Regional Inovativ în zonă, sprijinirea IMM-urilor, precum și creșterea numărului angajaților din sectorul IT&C din Regiune și a gradului de ocupare a populației active în același domeniu. Dincolo de activitatile destinate managementului şi internaţionalizării clusterului, prin proiect vor fi dezvoltate două tehnologii prin cele două activităţi de cercetare susţinute: TACT, implementat în comun de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi SC Romsoft SRL, şi SisConGes, implementat de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi SC Dicode SRL.