A fost semnat primul contract pentru reabilitarea Filarmonicii

Contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții ”Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497 situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, în care își desfășoară activitatea Filarmonica Moldova Iași”, a fost semnat de Consiliul Județean Iași și firma SC. Mihul SRL, câștigătoarea licitației.

          Conform contractului, prestatorul va realiza expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Tot în sarcina sa intră documentațiile suport necesare obținerii avizelor solicitate prin certificatul de urbanism și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții. Durata prestării serviciilor de proiectare, conform contractului semnat astăzi, este de 4 luni.

          ”Putem spune că, după mulți ani în care s-a lovit de nepăsare sau de diverse amânări, Filarmonica va fi în sfârșit reabilitată și modernizată. Vrem să redăm această clădire spectatorilor, iubitorilor muzicii. Să nu uităm că aici, primele acorduri s-au auzit sub bagheta lui George Enescu. Suntem conștienți că sumele pentru refacere și reabilitare vor fi mari, dar banii sunt deja prevăzuți în buget. Ne-am bucura dacă, față de termenul prevăzut de noi, această clădire va putea fi redată circuitului artistic mai repede, astfel încât, să ne putem bucura de spectacolele Filarmonicii ieșene la ea acasă și nu în gazdă, așa cum se întâmplă de câțiva ani buni încoace”, a spus președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Consiliul județean Iași a planificat finalizarea proiectului care prevede reabilitarea celor două imobile până cel mai târziu, la sfârșitul anului 2022.

Valoarea contractului de prestări servicii, parafat astăzi, este de 148 000 lei, în timp ce valoarea estimată a întregului proiect de reabilitare și modernizare a Filarmonicii depășește șase milioane de euro.

”Publicul își dorește redeschiderea Filarmonicii. Eforturile de refacere a imobilelor au început încă din 1990. Până acum, nu am găsit deschiderea și înțelegerea necesare unei investiții de asemenea amploare. Poate au existat alte opțiuni față de cetățenii Iașului, față de binele cultural și poate nu e de trecut cu vederea că, ne-am fi dorit să fim noi Capitala Culturală a Europei în 2021. Cred că, lipsa acestei investiții a cântărit mult în defavoarea noastră. Mi-aș dori, ca la sfârșitul lunii mai, în 2020, să putem deschide sala de spectacol”, a afirmat directorul Filarmonicii de Stat Moldova, Bujor Prelipcean.

Filarmonica este una dintre instituțiile reprezentative din subordinea Consiliului Județean Iași, o instituție cu activitate artistică permanentă, ce a avut concertul inaugural la 9 octombrie 1942 sub bagheta muzicianului George Enescu.

Din anul 1957 activitatea Filarmonicii Iași se desfășoară în extensia vechii case Balș din strada Cuza Vodă nr.29, proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Iaşi.

”Vom reda culturii ieșene o suprafață de 3200 de metri pătrați, cu toate facilitățile pentru o sală de concerte din secolul XXI. Se va face un studiu acustic amănunțit, atât pentru situația actuală cât și pentru faza de proiectare și execuție. Suntem convinși că vom face un lucru cu adevărat profesionist pentru un edificiu atât de important pentru cultura națională”, a spus la semnarea contractului, inginerul Valentin Mihul, reprezentantul proiectantului.

Întregul ansamblu din care fac parte ”Casa Alecu Balș” și ”Notre Dame de Sion este înscris în lista monumentelor istorice din 2015, cu denumirea Filarmonica ”Moldova” și a fost preluat de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maxim 2 ani.