Forumul European pentru Diplomație Publică a avut loc la Iaşi

În data de 9 septembrie a avut loc în Iaşi, în Aula Universității "Petre Andrei", un eveniment deosebit: Forumul European pentru Diplomație Publică. 

La acest eveniment au participat decizionali români și străini, reprezentanți ai mediului academic și cercetători din țară și din străinătate, diplomați, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. 

Dl. Teodor Meleșcanu, șeful Serviciului de Informații Externe (SIE), dl. PJ Crowley, fost purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și profesor la George Washington University, dl. Sean Aday, Directorul Institutului pentru Diplomație Publică și Comunicare Globală din cadrul George Washington University, dl. Sven Irmer, directorul executiv al Fundației Konrad Adenauer sau dl. Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe sunt doar câțiva dintre speakerii Forumului.

În intervenția mea am subliniat importanța organizării la Iași a acestui eveniment în contextul instabilității din regiune și am sintetizat eforturile pe care le-am întreprins și le întreprind ca Președinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (ESPN) în vederea apropierii de valorile Uniunii Europene a actorilor politici și cetățenilor din regiunile și raioanele Republicii Moldova și Ucrainei. 
Cred că este esențial ca raporturile dintre România și vecinii noștri să nu se rezume la contactele diplomatice guvernamentale, adică la nivelul București-Kiev, București-Chișinău, ci este nevoie de și de apropierea relațiilor la nivelul administrațiilor publice, la nivelul mediului de afaceri și la nivelul cetățenilor care, în aceste vremuri tulburi, caută repere solide,
a declarat Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Toate acțiunile pe care Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (cele două ediții ale Forumului ESPN, proiectele transfrontaliere, evenimentele culturale organizate în mai multe orașe din Republica Moldova sau facilitarea întâlnirii reprezentanților administrației publice din Republica Moldova cu Guvernul României și Președinția României - câteva dintre acțiuni) sunt exemple concrete că am trecut la nivelul faptelor și reprezintă pași extrem de importanți pentru consolidarea relațiilor bilaterale ale României cu Ucraina și Republica Moldova.
Prin astfel de acțiuni, România sprijină mai profund drumul european a celor două țări.