*FITPTI- sub emblema ”libertății”*

            Cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) finanțat de Consiliul Județean și organizat de Teatrul Luceafărul se derulează la Iași sub semnul exclusivității.

            Peste 500 de invitați din 28 de țări (Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croația, Egipt, Elveția, Franța, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, Senegal, Spania, Turcia, Venezuela), cei mai mulți pentru prima oară în România, vor urca pe scenă și vor oferi publicului ieșean un adevărat regal teatral.

            Până pe 10 octombrie, iubitorii artelor spectacolului pot vedea 74 de reprezentaţii şi pot lua parte la peste 100 de evenimente în 20 de locații din oraş.

            Printre cei care vor încânta publicul se numără artiștii de la Compania Utervision din Japonia, cu ”Povestea tăietorului de bambus”, Yun Hyejin din Coreea de Sud cu o reprezentație croită în jurul unui instrument tradițional coreean- Gayageum (Lângă tine), Nukketeatteri Sampo din Helsinki, Finlanda, cu un spectacol muzical ce aduce circul în atenția spectatorilor (Circus Sampo), Useful Monsters din Marea Britanie, cu o ingenioasă creație- Mutanți promițători, Kayan Marionette din Egipt, cu producția ”Imaginație 7/Păpușile au talent”, Compania Djarama din Senegal cu spectacolul ”Bucățica de lemn”, Samoelet din Franța cu reprezentația ”De atunci pinguinii zboară” și alții.

            Toate spectacolele companiilor din România printre care se numără Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Puck Cluj-Napoca, Teatrul „Matei Vişniec“ Suceava sunt jucate în premieră la Iaşi.

            ”În luna octombrie, Consiliul Județean dăruiește ieșenilor artă prin cele două mari acțiuni culturale finanțate și sprijinite, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași și Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Sunt două manifestări de tradiție care aduc la Iași artiști și scriitori valoroși din toată lumea care vin deschiși către un public dornic de cultură și artă teatrală.

            FITPTI își răsfață anul acesta auditoriul cu provocări culturale inedite care, cu siguranță, vor aduce la final aplauze la scenă deschisă. Spectatorii ieșeni iubitori de artă merită astfel de evenimente și nu mă refer aici doar la publicul tânăr, căci FITPTI poate fi chiar un punct de întâlnire pentru generații diferite de spectatori, dornici de noi experiențe culturale”, a afirmat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. 

            Tema principală a ediției FITPTI de anul acesta este „Libertate“, festivalul încercând, prin reprezentații, să marcheze cei 30 de ani de libertate ai României.

            Pentru cel de al șaselea an consecutiv, FITPTI este acreditat, de o comisie de experţi internaţionali, ca „festival remarcabil“.