Finanțare pentru reabilitarea muzee în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași

20 iunie 2017

Consiliul Județean a trecut peste etapa vizitei la fața locului în vederea obținerii finanțării europene pentru reabilitarea celor 3 muzee din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași (MNLRI).

La sfârșitul săptămânii trecute și ieri au avut loc vizitele la fața locului, care vizează ultima verificare a documentelor referitoare la proiectele de reabilitare a celor 3 muzee din cadrul MNLR Iași: “Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, „Nicolae Gane” și “Vasile Pogor”. La întâlnire au fost prezenţi  experţii evaluatori ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, dar şi reprezentanţii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional. Au fost verificate documentele depuse în cererea de finanțare și s-au confruntat elementele menționate în cadrul documentațiilor tehnico-economice cu realitatea de pe teren, urmând a fi identificate eventualele plusuri și minusuri legate de implementarea proiectelor.

„Vizita la fața locului este un pas important înainte de semnarea contractelor de finanţare aferente proiectelor de reabilitare a celor 3 muzee pentru care am depus documentațiile în vederea obținerii finanțării europene", a declarat Marieta Afilipoaie, director al Direcției de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iași.

Valoarea totală a investiţiei pentru cele 3 muzee se ridică la aproximativ 3.5 milioane de euro (1.45 milioane de euro pentru muzeul „Vasile Pogor”, 0.8 milioane de euro pentru muzeul "Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul", 1.3 milioane de euro pentru muzeul “Nicolae Gane”).

Prin aceste investiţii se urmăreşte: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea celor 3 muzee,  achiziţa de dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea  condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), achiziţia de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil dar şi activităţi de marketing şi promovare turistică a obiectivelor reabilitate, inclusiv digitizarea acestora, în cadrul proiectelor.