Festivalul Internațional de folclor ”Cătălina”, 28-30 august 2013, sprijinit de Consiliul Județean Iași

Parcul Palas găzduiește de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Cătălina”.

Evenimentul concurs, organizat pentru al doilea an consecutiv în cadrul ansamblului Palas, aduce pe scenă peste 650 de copii şi tineri, care îşi vor demonstra talentul prin cântece şi dansuri populare specifice zonelor pe care le reprezintă.

Ansamblurile folclorice care au intrat în competiție competiţia tradiţiilor vin din nouă ţări cu o bogată moştenire culturală: „Rozaje” din Muntenegru, „Goce Delchev” din Macedonia, „Artemis” din Grecia, „Ratolest” din Slovacia, „Snutki” din Polonia, „Detstvo” din Bulgaria, „Dor bucovinean” din Ucraina şi „Moştenitorii” din Republica Moldova. România va fi reprezentată de zeci de ansambluri din 12 judeţe ale ţării:Maramureş, Timiş, Tulcea, Olt, Argeş, Harghita, Prahova, Arad, Vatra Dornei, Suceava, Botoşani şi Iaşi.

Elementul de noutate al acestei ediţii este organizarea unui târg de meşteşuguri, unde cei mici vor putea participa la ateliere de creaţie menite să le transmită farmecul artelor moştenite de la strămoşi. Meşteri consacraţi şi copii din cadrul cercurilor de specialitate din ţară îşi vor prezenta operele lucrate cu măiestrie, publicul putând cumpăra exponatele cu valoare tradiţională. Munca tinerilor meşteri va fi premiată de un juriu de specialitate.

Consiliul Județean a sprijinit Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret Cătălina pentru că este cel mai important festival folcloric din Moldova, care oferă o mare vizibilitate Iașului la nivel international. Vom susține mereu evenimentele culturale de anvergură, capabile să pună Județul nostru pe harta turistică și culturală internațională. Îi felicit pe toți participanții, pe organizatori pentru strădania lor de a oferi ieșenilor un festival de calitate, foarte apreciat, și pe toți actorii implicați în realizarea acestui proiect. Celor veniți din afara Iașului, le doresc să aibă parte de o ședere plăcută și de momente frumoase în Iași”, a declarat Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași.