Domnul Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județea Iași și Președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, a organizat cel mai important Forum din istoria relațiilor bilaterale a unitaților administrativ-teritoriale din România cu Republica Moldova.

Astăzi, 27 august, a avut loc Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru cu tema „Integrare europeană - cooperare transfrontalieră”.

Acesta este cel mai mare eveniment de acest gen organizat în istoria  relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova. A fost pentru prima dată când un prim-ministru al României a avut o ocazia să se adreseze aproape întregii elite administrative din Republica Moldova.

La lucrările Forumului au luat parte Primul-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă și prim-ministrul României, Victor Ponta, Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, mai mulți miniștri și secretari de stat din Guvernul Român și din Guvernul Republicii Moldova, Președintele Raionului Ungheni, Iurie Toma, Președintele Euroregiunii Nistru și al Regiunii Vinnitsa, Serghey Tatusiak, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, mai mulți primari, președinți de raioane, parlamentari și reprezentați ai administrațiilor publice, reprezentanți ai mediului de afaceri.

Vă prezentăm transcrierea discursului pe care Cristian ADOMNIȚEI, Președintele Consiliului Județean Iași și Președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, l-a susținut în cadrul Forumului „Integrare europeană - cooperare transfrontalieră”.

Domnilor Prim-miniștri, Iurie Leancă și Victor Ponta,

Domnule Comisar Gunther Oettinger,

Domnilor miniștri, secretari de stat,

Domnule Președinte al Raionului Ungheni Iurie Toma,

Domnule Președinte al Euroregiunii Nistru și al Regiunii Vinnitsa, Serghey Tatusiak

Domnilor Ambasadori,

Doamnelor și doamnilor primari, președinți de raioane, parlamentari și reprezentați ai administrațiilor publice, reprezentanți ai mediului de afaceri,

Dragi prieteni,

Bine ați venit la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru cu tema „Integrare europeană - cooperare transfrontalieră”. Astăzi ne întâlnim pentru a ne exprima, încă odată, încrederea în cooperarea la nivel transfrontalier și în avantajele pe care le aduce acest proces tuturor celor implicați.

Vă mulțumesc, domnule Prim-Ministru Iurie Leancă, pentru că ne onorați cu prezența într-o zi atât de specială pentru Republica Moldova. Permiteți-mi, vă rog, să vă transmit cele mai bune urări cu ocazia Zilei Independenței, simbolul aspirațiilor Republicii Moldova spre libertate și prosperitate în Europa.

Vă mulțumesc, domnule Prim-Ministru Victor PONTA, că sunteți aici. Este o mare bucurie să vă avem printre noi. Momentul de astăzi inaugurează un început al faptelor în relațiile bilaterale dintre cele două state.

Vă mulțumesc Domnule Comisar Gunther OETTINGER pentru participarea la lucrările acestui Forum. Prezența dumneavoastră este esențială pentru dezideratul integrării în Europa care se regăsește încă din titlul acestui Forum.

Herzlich willkommen!

Domnilor Miniștri, secretari de stat ai României și Republicii Moldova, bine ați venit la acest Forum!

Domnule Președinte al Regiunii Nistru și al Regiunii Vinnitsa Sergey TATUSIAK, vă mulțumesc că ne onorați cu prezența. Convingerile dumneavoastră pro-europene în care credeți cu adevărat, vasta experiență administrativă și încrederea dumneavoastră în cooperarea transfrontalieră și în integrarea europeană a Ucrainei stau la baza unei prietenii și colaborări rodnice între noi și administrațiile noastre.

Dragi colegi din ESPN, distinși oaspeți din celelalte raioane ale Republicii Moldova care nu fac parte din ESPN și din Ucraina, vă transmit cordiale salutări și mă bucur că astăzi ne întâlnim într-un cadru atât de impozant.

Astăzi este o zi istorică. Niciodată, după 1990, nu au stat la aceeași masă atât de mulți și importanți oameni de Stat din Republica Moldova și România. Inaugrarea primului proiect important de colaborare bilaterală, și mă refer la gazoductul Iași-Ungheni, arată că, în sfârșit, am trecut de la stadiul dorințelor la stadiul faptelor.

Mesajul acestui Forum este unul fără echivoc: întărirea relațiilor de colaborare transfrontalieră între România - Moldova și Ucraina trebuie să aibă la bază proiecte concrete pentru că doar in acest mod putem valoriza cooperarea politică existentă între noi.

În același timp, credința mea nestrămutată este că, din punct de vedere geografic, cultural și al istoriei, Republica Moldova și Ucraina sunt în Europa. Europa este aici! Mai rămâne de rezolvat criteriul politic...

Apropierea celor două țări de Uniunea Europeană este un lucru natural și răspunde aspirațiilor de prosperitate, pace și stabilitate ale celor două popoare. Partea politică trebuie să vină în întâmpinarea destinului firesc al Ucrainei și Republicii Moldovei.

„Când mărfurile nu trec granițele, le vor trece armatele”, spunea Frederic Bastiat, un mare economist francez în secolul XVIII. Acest lucru l-au înțeles înaintașii noștri și, astfel, infrastructura dintre România și Republica Moldova s-a dezvoltat treptat, prima cale ferată ce unea Iaşul de Ungheni fiind construită în 1868. De asemenea, în perioada interbelică, datorită celor peste 20 de poduri funcționale, locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului şi-au intensificat legăturile economice. Cea de-a doua Conflagraţie Mondială a dus la distrugerea majorității acestora.

Astăzi este datoria noastră de a reface toată această infrastructură care va facilita dezvoltarea durabilă și creșterea economică în regiunile pe care le reprezentăm și în țările noastre.

Există încă, în clipa de față, neajunsuri legate de libera circulație a oamenilor și a mărfurilor și o insuficientă dezvoltare a relațiilor economice stabile și diversificate. Putem  înlătura aceste lucruri prin voința noastră de a reconstrui și întări punțile de legătură între noi.

În acest sens, rolul ESPN este unul vital. Astăzi, doamnelor si domnilor, propun două mari proiecte. Unul vizează reconstrucția podurilor Ungheni, Leova și Cantemir, iar celălalt intensificarea cooperării economice. Organizarea primei ediții a Forumul Economic al ESPN și a prietenilor noștri de la Vinnitsa, Cernăuți și Odessa, la Iași, cu participarea a peste 200 de agenți economici și a majorității covărșitoare a decidenților politici și administrativi din această zonă  a fost un pas important pentru realizarea acestei cooperări. Implicarea și a Guvernelor Republicii Moldova și României în organizarea următoarei ediții ar fi cel mai bun semn de încredere pentru oamenii de afaceri de la granița de Est a UE care resimt nevoia unui cadru de dialog comun, iar Forumul Economic al ESPN vine tocmai în întâmpinarea acestei așteptări.

Reconstrucția podurilor de la Ungheni, Leova și Cantemir este fundamentală pentru ca cetățenii din Republica Moldova să aibă acces auto facil la infrastructura de transport care se dezvoltă în Județul Iași acum și în intreaga Regiune de NordEst a României.

Aici mă refer la construcția Aeroportului, a cărui nouă pistă de aterizare - decolare fi gata în 2 ani, mă refer la Centrul intermodal regional de transport marfă, care va beneficia de existența infrastructurii de transport pe cale ferată largă, facilitându-se, astfel, legătura feroviară cu Republica Moldova și Ucraina, mă refer la construcția primului parc agro-industrial care va valorifica potențialul agricol imens al regiunilor noastre și care se va constitui într-un nod intermediar între oamenii de afaceri din România, Republica Moldova și Ucraina.

Totodată, prin construcția Podului de la Ungheni, s-ar reface o cale naturală de comunicare între Republica Moldova și România, întreruptă abrupt după cel de-al doilea război mondial.

Pentru a duce la bun sfârșit aceste proiecte, avem nevoie, înainte de toate, de o intensă colaborare politică și administrativă între Guvernele și administrațiile noastre. În același timp, avem nevoie de adâncirea relațiilor de colaborare cu Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei.

În această direcție, perspectivele Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie a.c. sunt încurajatoare și dătătoare de încredere că ne vom regăsi, cu toții, în același cadru instituțional european.

Uitându-mă în această sală, al cărei nume, Casa Sărbătorii, parcă este predestinat pentru această zi, am certitudinea că granițele dintre noi, filosofiile noastre poate diferite asupra politicii, unele prejudecăți pe care, poate, le avem, sau tragedii ale istoriei cu care națiunile noastre s-au confruntat vor fi depășite pentru a face loc viitorului.

Viitorul înseamnă cooperare transfrontalieră și integrare europeană.

Vă mulțumesc!