Delegație ONU și UNICEF, în vizită la Iași

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a primit vizita unei delegații oficiale compusă din doi reprezentanți cu rang înalt ai Biroului Central ONU, respectiv Najat Maalla M’jid, Reprezentant Special al Secretarului General al ONU pentru violență împotriva copiilor, și Pablo Espinella, precum și din doi reprezentanți ai UNICEF România, Voica Tomus și Galina Ambrono.

La întâlnire au mai participat Secretarul general al județului, Lăcrămioara Vernică Dăscălescu, liderul de grup al PNL, Costel Dolachi, liderul de grup al PMP, Marian Uscatu, liderul de grup al USR, Răzvan Socolov, directorul general al DGASPC Iași, Florin Ion, și directorul adjunct al DGASPC, Niculina Karacsony.

Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru violență împotriva copiilor, Najat Maalla M’jid, se află în România într-o vizită de lucru, în contextul în care țara noastră este unul dintre statele pilot ale Parteneriatului Global privind combaterea violenței împotriva copiilor.

''Mă bucură prezența domniilor lor la Iași, în contextul în care această alegere a fost făcută ca urmare a faptului că Iașul este considerat un model de bună practică în ceea ce privește implicarea autorităților județene ieșene, a DGASPC Iași și a ONG-urilor locale în combaterea violenței împotriva copiilor.Asistența socială este un domeniu prioritar pentru Consiliul Județean și alocăm fonduri importante din bugetul județului atât pentru susținerea activității centrelor DGASPC, cât și pentru modernizarea serviciilor pentru a le aduce la standarde europene. Știm cu toții că violența îmbracă multe forme, de la violența emoțională, la cea fizică, și, din păcate, avem de schimbat atât mentalități, cât și factorii sociali care contribuie la acest fenomen, precum sărăcia sau abuzul de alcool. Avem însă determinarea să facem aceste schimbări, iar la Consiliul Județean ne vom asigura că serviciile sociale le pot oferi tuturor copiilor din medii vulnerabile șansa la o viață mai bună.În cadrul întâlnirii, am semnat și memorandumul de înțelegere între UNICEF, Consiliul Județean și DGAPSC Iași, prin care ne propunem cooperarea pentru sprijinirea serviciilor Blue Dot pentru copiii din Ucraina, însoțiți și neînsoțiți de familie. Ne dorim să sprijinim copiii ucraineni care ajung la noi în țară și să le oferim un set minim de protecție și servicii sociale, astfel încât să ne asigurăm că sunt îngrijiți corespunzător'', a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Delegația ONU și UNICEF a făcut și vizite în teren la CSS Galata și CSS Bucium. În Centrul de Servicii Sociale Bucium sunt cazați și 43 de copii ucraineni dintr-un orfelinat din Dnipro.