Consiliul Județean Iași a recâștigat președinția Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Astăzi, 22.07.2022, a avut loc, la Iași, Adunarea Generală a Asociației Euroregiunea Siret – Prut – Nistru și Forumul Președinților Euroregiunii, convocate de două treimi din membrii acestora. În cadrul ședinței comune a AGA, a fost prezentată activitatea asociației, cu accent pe situația actuală și perspectivele de dezvoltare. Totodată, a fost ales noul Consiliul Director al Asociației, precum și președintele și vicepreședintele euroregiunii.

În urma voturilor exprimate în unanimitate de către cei 27 de membri prezenți la AGA, Consiliul Județean Iași, reprezentat de președintele Costel Alexe, a recâștigat președinția Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și a Euroregiunii. Funcția de prim-vicepreședinte al AESPN va fi îndeplinită de Consiliul Raional Hîncești, reprezentat de președintele Iurie Levinschi.

În componența Consiliului Director se regăsesc următorii:

  • Vicepreședinte al AESPN - Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, reprezentat de către Emil Radu Moldovan, președinte
  • Vicepreședinte al AESPN – Consiliul Raional Strășeni, reprezentat de către Viorel Jardan, președinte
  • Membru al AESPN – Consiliul Județean Prahova, reprezentat de către Iulian Dumitrescu, președinte
  • Membru al AESPN – Consiliul Județean Neamț, reprezentat de către Ionel Arsene, președinte
  • Membru al AESPN – Consiliul Raional Căușeni, reprezentat de către Nicolae Gorban, președinte
  • Membru al AESPN – Consiliul Raional Criuleni, reprezentat de către Pavel Spînu, președinte
  • Membru al AESPN – Consiliul Raional Drochia, reprezentat de către Alexei Vasilean, președinte.

„De astăzi încolo, vom face tot posibilul să transformăm Asociația Euroregiunea Siret – Prut - Nistru într-un instrument prin care să generăm dezvoltare în comunitățile noastre. Faptul că suntem parte a acestei asociații este cea mai bună oportunitate să ne consolidăm relațiile de cooperare, să dezvoltăm proiecte împreună, să ne creăm un viitor comun sub umbrela acelorași valori și intenții bune de a aduce prosperitate în comunitățile pe care le reprezentăm. Cu atât mai mult în acest context geopolitic tumultos, trebuie să dăm un semnal clar că nu vom fi dezbinați, că nu suntem parte a două lumi sfâșiate de frontiere sau interese, ci frați așa cum ne stă scris în istorie și în destin. Tocmai de aceea, rolul Iașului este să fie un frate mai mare pentru comunitățile din Republica Moldova, să le îndrume și să mergem împreună pe drumul european. Renunțarea la președinția euroregiunii în 2018 a fost o mare greșeală pe care o vom repara de acum încolo. Iașul are o datorie morală obligatorie să își asume așa cum trebuie rolul de frate al comunităților moldovenești., a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 29 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, Municipiul Bălți, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și 5 județe din România (Bistrița-Năsăud, Iași, Neamț, Prahova și Buzău). A fost constituită în anul 2005, ca persoană juridică română, cu sediul în municipiul Iași. Activitățile și proiectele Asociației ESPN acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură și dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale și până la educație, societate informațională și cultură, în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale.

„Trebuie să profesionalizăm asociația, iar lucrul acesta se va vedea prin fondurile obținute. Bugetul asociației nu trebuie să fie 100% doar din cotizațiile membrilor, ci, treptat, ponderea banilor europeni și guvernamentali va crește semnificativ. Doar așa putem spune că ne-am atins țintele de dezvoltare. Astfel, putem accesa proiecte cu adevărat importante, semnificative pentru comunitățile noastre. Asta înseamnă cu adevărat o euroregiune puternică, una care identifică și atrage toate fondurile disponbile pentru care este eligibilă. Le mulțumesc tuturor membrilor asociației pentru votul și încrederea acordate.”, a mai precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași