Consiliul Judeţean Iaşi a primit ieri un premiu de excelenţă la Gala Turismului Românesc pentru proiectul de reabilitare al Mănăstirii Golia!

Gala Turismului este un eveniment de înaltă clasă care, pe lângă premiile de excelenţă din industria turistică, include şi momente artistice, invitaţi speciali şi prezentări de modă ale unor branduri de lux.

Gala Turismului premiază cele mai reprezentative locaţii şi servicii de turism de pe tot teritoriul României, dar şi din Republica Moldova. Premiile sunt decernate pe zone geografice, reliefând specificul turistic şi rezultatele deosebite ce au marcat industria turistică în zona respectivă. Gala Turismului Românesc se desfăşoară cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

„Proiectul de reabilitatare al Mănăstirii Golia a avut drept scop valorificarea potenţialului cultural, istoric, dar şi religios. Un mijloc eficient de promovare a turismului autohton la nivel naţional.  A fost apreciată munca a sute de oameni care au fost implicaţi în realizarea acestui proiect - pornind de la colegii mei de la Consiliul Judeţean, reprezentanţii Primăriei Iaşi, constructorii, toţi cei care au avut o contribuţie în cadrul proiectului. Nu greşesc dacă spun că este de fapt o recunoaştere a Iaşului, care îşi impune prezenţa din nou pe harta  turismului din România.

Proiectul a constituit un exemplu de parteneriat între Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi, exemplu de bună practică ce poate fi urmat şi de alte administraţii din ţară. Instituţia pe care o reprezint va sprijini în continuare toate demersurile şi iniţiativele care promovează judeţul Iaşi în ţară şi în străinătate. Avem cu ce să ne mândrim! Este un deziderat pentru care merită să ne mobilizăm forţele şi resursele de care dispunem” a declarat Maricel Popa.

Valoarea totală a proiectului a fost de 45 milioane lei. Ansamblul creşte valoarea culturală şi turistică a zonei, a oraşului şi a întregii regiuni.

În prima etapă a fost refăcut lăcaşul de cult, s-a constituit Asociaţia centrul de promovare turistică şi a fost refacută o stradă care leagă zona de ansamblul circuitelor istorice din centrul vechi al Iaşului.

Prima etapă a proiectului a primit deja recunoaştere internaţională. Astfel, proiectul a câştigat Premiul Europa Nostra şi al Uniunii Europene, la categoria Conservare, în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural (iunie, 2012, Portugalia).

În a doua etapă a proiectului au fost refăcute pictura interioară, stranele şi au fost modernizate străzile din jurul mănăstirii. Totodată, cladirea a fost iluminată architectural.

În urma lucrărilor, s-a reuşit reabilitarea completă a picturilor originale, restaurarea fiind asigurată de specialişti care au readus monumentul la frumuseţea lui de altădată.