Consiliul Judeţean Iaşi a premiat activitatea bibliotecilor şi a bibliotecarilor din judeţ

Pentru al patrulea an consecutiv, Consiliul Judeţean Iaşi a marcat printr-un eveniment special Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Bibliotecarului din România. Manifestarea a avut loc astăzi, 23 aprilie 2014, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”. „Meseria de bibliotecar este una nobilă, are o semnificaţie aparte pentru că bibliotecarul se îngrijeşte de cea mai importantă comoară şi resursă a unei societăţi: cartea şi ideile depozitate în ea. Consiliul Judeţean Iaşi a instituit premii anuale pentru cel mai bun bibliotecar şi cea mai bună bibliotecă publică din Judeţul Iaşi, premii care au rolul de a răsplăti material şi simbolic, ca o recunoaştere publică, oamenii cu dragoste de carte şi bibliotecă”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Județean Iași.

În programul manifestării au fost incluse un recital de excepţie al sopranei Mihaela GRĂJDEANU şi al solistei Elena BĂLINIŞTEANU, poeme despre Iaşi în lectura actorului Constantin POPA, un recital de pian susţinut de Călin CALFA, elev al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, finalul fiind rezervat membrilor Academiei Libere „Păstorel”, care şi-au imaginat în catrene Cartea, Biblioteca și Bibliotecarul. Tot în cadrul acestui eveniment a fost lansat şi primul număr al revistei de biblioteconomie Asachiana, editată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iaşi.

În acest an, Premiul anual şi Diploma de Excelenţă pentru cea mai bună bibliotecă publică din Judeţul Iaşi au fost acordate Bibliotecii Municipale Paşcani, pentru întreaga activitate desfăşurată în folosul comunităţii. Premiul anual şi Diploma de Excelenţă pentru cel mai bun bibliotecar au revenit doamnei Mihaela TĂNASĂ de la Biblioteca Publică a comunei Popricani, iar Diploma de Recunoştinţă pentru întreaga activitate a revenit doamnei Doina POPOVICI, bibliotecar pensionar.

Ziua Internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în scopul promovării lecturii, publicării şi a dreptului de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfăşurat în anul 1995. Considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, începând cu anul 2005, în România se sărbătoreşte concomitent şi Ziua bibliotecarului.