Consiliul Judeţean Iaşi demarează lucrările la primul parc agro-industrial din Regiunea de Nord-Est

Astăzi a avut loc semnarea contractului de execuţie a lucrărilor la Parcul agro-industrial „TransAgropolis – Transfrontier Agribusiness Support”. La eveniment, care a avut loc în Parcul Central din Leţcani, au participat dl. Stelian TURCU, Primarul comunei Leţcani, dl. Iurie TOMA, Preşedintele Raionului Ungheni (Republica Moldova), dl. Valeriu MUDUC, Preşedintele Raionului Făleşti (Republica Moldova), dl. Sebastian COSTEA, Directorul Departamentului Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră România – Republica Moldova Iaşi, dl. Constantin LEONTE, Prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, dna. Veronica SĂVUŢA, Şef Serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi, conducerea SC Conest SA Iaşi, firma care a câştigat licitaţia de execuţie a lucrărilor, agricultori şi locuitori ai comunei Leţcani. „Transagropolis înseamnă startul relansării agriculturii din Judeţul Iaşi şi al transformării acestuia într-un pol agroindustrial. Parcul de la Leţcani este doar începutul. În jurul lui vrem să dezvoltăm o infrastructură care să susţină producătorii agricoli din România, Republica Moldova şi Ucraina. Vom obţine astfel o mai bună valorificare a producţiei agricole, creşterea valorii terenului prin investiţii şi dezvoltarea reţelelor de contact între producători, procesatori şi pieţe. Proiectul va genera o creştere economică locală şi locuri de muncă. Producătorii vor putea depozita produsele la Leţcani şi le vor putea vinde iarna şi primăvara în lanţurile marilor magazine, când preţurile vor fi mai bune. Anul viitor, la începutul lunii mai, va avea loc inaugurarea investiţiei. Felicit întreaga echipă care a muncit la acest proiect, partenerii, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iaşi şi, nu în ultimul rând, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Investiţia totală se ridică la 4,3 milioane euro, din care 2,8 milioane de euro reprezintă fonduri europene. Parcul agroindustrial va fi construit pe o suprafaţă de 2 hectare, care sunt puse la dispoziţie de Consiliul Local Leţcani, şi va cuprinde un spaţiu de producţie principal – cu linii de procesare şi zona de desfacere şi prezentare – şi un centru de suport pentru afaceri. Beneficiarii proiectului sunt: 331 de producători agricoli şi 30 de firme din industria alimentară din judeţul Iaşi, 84 de producători şi firme din raionul Ungheni, 87 de producători din raionul Făleşti şi 788 din regiunea Vinnitsa.

Valoarea contractului semnat astăzi este de 18.033.135 lei (inclusiv TVA). Termenul de execuţie a lucrărilor este de 8 luni de la ordinul de începere a lucrărilor, iar perioada de garanţie a lucrărilor de 5 ani de la data procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Partenerii Consiliului Judeţean Iaşi în cadrul proiectului sunt Consiliul Local al Comunei Leţcani, Consiliul Raional Ungheni - Republica Moldova, Consiliul Raional Făleşti - Republica Moldova, Administraţia Regională de Stat Vinnitsa – Ucraina, Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Iaşi şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.

La final, cei prezenţi au efectuat o vizită la amplasamentul investiţiei.

OBIECTIVE PROIECT

Obiectiv 1 -  SPAŢIU DE DEPOZITARE

Construcţia prezintă o hală având regimul de înălţime P+pod tehnologic.

Destinaţia halei: - spaţiu de depozitare proiectat cu 10 celule-frig de depozitare a fructelor şi legumelor.

Anexe aferente: spații pentru control fitosanitar, vestiare, grupuri sanitare, pază, înregistrarea mărfii, supravegherea celulelor de frig, spații pentru depozitare ambalaje, spații pentru depozitarea deşeurilor rezultate din activitatea de depozitare și altele.

Arie utilă: 1.394 mp.

Obiectiv 2 – CENTRU DE SPRIJINIRE A AFACERILOR

Lucrările includ:

 • construcția unui număr de 27 spații pentru închiriat
 • un spațiu comun de show-room
 • o sala de conferințe cu 140 de locuri
 • anexele aferente acestor funcțiuni.

Se estimează maxim 200 de persoane pentru capacitatea totală.

Suprafaţa utilă: 1.610 mp.

Obiectiv 3AMENAJĂRI EXTERIOARE

Lucrările de construcție includ:

 • căi de acces, platforme betonate, trotuare
 • parcaje
 • împrejmuire
 • cabină poartă
 • reţele electrice de incintă, grup electrogen, post trafo
 • reţele apă canal, bazin apă, hidranţi exteriori
 • reţele gaze naturale de incintă

CONSTRUIRE DRUM ACCES

 • Legătura carosabilă şi pietonală a terenului se va face cu DJ 280C printr-un drum de acces. Terenul pe care se va realiza drumul de acces aparţine domeniului public al Comunei Lețcani - Consiliului Local al comunei Leţcani şi este dat în administrare Consiliului Judeţean Iaşi.
 • Drumul de acces la teren este paralel cu DN28/E583 şi perpendicular cu DJ 280C. Acest drum va asigura gabaritul de 2 benzi cu lăţime de 3,5 m fiecare, lăţime totală de 7 m, cu trotuar pe o latură şi acostament.