Centura uşoară de ocolire a municipiului Iaşi intră în faza de proiectare

Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a semnat astăzi  contractul pentru serviciile de proiectare a viitoarei Centuri uşoare de ocolire a muncipiului Iaşi, împreună cu administratorul firmei câștigătoare a licitației, S.C. NV Construct S.R.L. Cluj Napoca, Dan Radu Sima. Valoarea contractului este de 4.527.632,37 lei fără TVA. Semnarea a avut loc în prezența primarilor din cele 10 comune din zona metropolitană care urmează să fie străbătute de șoseaua ocolitoare.

Serviciile de proiectare presupun realizarea, într-un interval de cinci luni, a Studiului de Fezabilitate, a Proiectului Tehnic, a Detaliilor de Execuție, a Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire și a Documentaţiei Tehnice pentru Organizarea Executiei, precum şi Verificarea tehnică a proiectului tehnic. Timp de 24 de luni se va asigura apoi asistență tehnică pe timpul execuției lucrărilor.

‘’Aș vrea să le spun tuturor ieșenilor că în 2024-2025 vom avea o Centură ușoară de ocolire a municipiului Iași. Practic, prin acest acest proiect vom reabilita și moderniza aproximativ 73 de kilometri de drumuri, care vor asigura o mai bună mobilitate locuitorilor și vor aduce dezvoltare economică. Împreună cu proiectantul, vrem să identificăm posibilitatea ca prin anumite sectoare de drum să nu mai traversăm intravilanul localităților. Pe lângă beneficiile aduse comunităților din zona metropolitană, Centura uşoară va contribui la fluidizarea traficului în municipiul Iaşi şi implicit va avea un impact pozitiv asupra calităţii aerului’’, a declarat președintele CJ, Costel Alexe.

”Sper să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Avem un colectiv cu care am mai lucrat la proiecte mari, dar vom avea nevoie și de susținerea Consiliului Județean și a comunităților locale ca să realizăm un proiect care să răspundă cât mai bine dorințelor populației din zonă’’,  a declarat Dan Radu Sima, administrator al firmei S.C. NV Construct S.R.L.

Centura ușoară de ocolire a municipiului lasi se va suprapune pe următoarele sectoare de drumuri județene și comunale:

DJ248B Vânători - Lețcani în lungime de 16,32 km

DC26B Lețcani - Voinești în lungime de 16,573 km

DJ 248A Voinești în lungime de 2,21 km

DJ 248F Voinești – Mânjești - Budești în lungime de 6,007 km

DJ 248C Budești - Piciorul Lupului - Ciurea în lungime de 10,486 km;

DJ 248D Ciurea – Bârnova - Tomești - Holboca în lungime de 19,069 km

DJ 249 A Limita Mun. lași - Holboca (intersecția DJ 248D) în lungime de 2,415 km

Finanţarea pentru documentaţiile tehnico - economice ale viitoarei Centuri ușoare de ocolire a municipiului Iași a fost obţinută în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020.