Casa Dosoftei, redeschisă peste câteva luni

Peste doar câteva luni, muzeul ”Sfântul Ierarh Dosoftei” va putea fi vizitat din nou. Lucrările de restaurare a muzeului se derulează conform graficului.

Zidurile au fost reabilitate, iar acum se refac soclurile pilonilor din partea frontală a casei, distruse de eroziune. Totodată, echipa de muncitori a început și lucrările de finisare a fațadei, astfel încât Casa Dosoftei să își recapete aspectul de odinioară.

Din cauza deteriorării s-a decis ca ușile exterioare, din lemn de stejar, să fie restaurate, iar ferestrele, înlocuite. Instalația electrică a fost schimbată, iar cea termică va fi refăcută complet. Pentru ca obiectivul cultural și exponatele să fie puse în lumină la adevărata valoare, vitrinele expoziționale vor fi înlocuite. Investiția prevede și realizarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

”Sunt mulțumit de modul în care se desfășoară lucrările. Casa începe să se apropie foarte mult de cum trebuie să arate un muzeu. S-a lucrat cu atenție la detalii, s-au păstrat caracteristicile arhitectonice și sunt convins că publicul iubitor de cultură va aprecia acest obiectiv”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliul Județean Iași, după vizita făcută pe șantier.

Firma Iasicon, câștigătoare a lucrărilor de execuție, este obligată să respecte principiile restaurării, refacerea desfășurându-se sub atenta supraveghere a unui specialist atestat în refacerea monumentelor istorice. Conform contractului, acesta asigură și garanția lucrărilor pentru o perioadă de 5 ani.

Fondurile necesare au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”. Valoarea contractului este de 1,8 milioane lei, în timp ce investiția totală este de aproape 3,7 milioane lei.