Afecțiunile hepatice pot fi diagnosticate acum în doar zece minute

Afecțiunile hepatice pot fi diagnosticate acum în doar zece minute cu ajutorul unui aparat ultramodern pus în funcțiune la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

FibroScan este un dispozitiv de ultimă generație, non-invaziv, creat special pentru determinarea gradului de afectare a ţesutului bolnav al ficatului.

”Ne bucurăm că pacienţii noştri şi noi, ca diagnosticieni, putem să beneficiem de o asemenea tehnologie de ultimă generație. Un astfel de aparat ne ajută în tratamentul modern  al infecţiei cu virus hepatitic B şi C, întrucât, în mai puțin de 10 minute, avem rezultatul unei analize, rezultat pe care până acum îl obțineam în câteva zile. Dispozitivul se poate utiliza în cazul pacienților cu afectare hepatică de orice tip, nu doar în cea infecțioasă. Acum, la noi, se pot face, la cerere, analize și pentru pacienții altor spitale. Utilitatea unui asemenea aparat este dată și de faptul că avem în derulare programul național de diagnosticare și tratare a hepatitelor”, a spus dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Pe lista de așteptare pentru acest tip de investigații sunt deja 30 de pacienți. Medicii estimează că, anual, vor fi făcute cel puțin 300 de astfel de investigații.

Dispozitivul a costat 120 de mii de euro, sumele provenind din fonduri proprii ale unității medicale și de la Consiliul Județean.

”Este o investiție extrem de utilă  spitalului dar mai ales și pacienților care ajung aici. Știm cu toții că o afecțiune diagnosticată la timp poate fi tratată mai ușor, mai rapid și eficient. Un astfel de aparat de ultimă generație mai există în acest moment doar la Institutul Matei Balș, din capitală. Vrem ca pacienții din județ, dar și cei din zona Moldovei să beneficieze de servicii medicale de cea mai bună calitate, motiv pentru care vom face în continuare astfel de investiții ”, a menționat președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Tot la Spitalul de Boli Infecțioase, în secția  de Anestezie și Terapie Intensivă este în testare un aparat de dezinfecție cu raze ultraviolete care ar putea fi achiziționat de Consiliul Județean. Costul unui asemenea dispozitiv de distrugere a germenilor este de 30 de mii de euro.

Pentru bolnavii cu HIV, la același spital va fi construit un nou pavilion, cu 100 de paturi, investiție estimată la 14 milioane de euro.