Aeroportul Iasi aloca resurse pentru confortul pasagerilor

Aeroportul Iasi a pus in functiune un nou echipament ce sporeste confortul pasagerilor care aleg sa zboare de la Iasi, conformandu-se totodata cerintelor europene in vigoare prin dotarea terminalelor de pasageri cu echipamente necesare efectuarii controlului de securitate.

Aeroportul International Iasi se conformeaza cerintelor europene prin dotarea terminalelor de pasageri cu echipamente necesare efectuarii controlului de securitate.

Un scanner pentru bagaje de mana model RAPISCAN 620DV, tip C, a fost instalat in  Terminalul 2 al Aeroportului Iasi inca de anul trecut, in vederea efectuarii controlului de securitate al lichidelor, aerosolilor si gelurilor conform prevederilor internationale. Scanerul amintit permite accesul pasagerilor si cu anumite substante care pana acum nu puteau fi impachetate in bagajul de mana.

Acestea sunt LICHIDELE, AEROSOLII ȘI GELURILE CARE URMEAZĂ SĂ FIE FOLOSITE PE DURATA CĂLĂTORIEI ÎN SCOP MEDICAL SAU CARE RĂSPUND UNEI NECESITĂȚI DIETETICE SPECIALE, INCLUSIV ALIMENTELE PENTRU BEBELUȘI.

Incepand cu luna iunie anul curent, Aeroportul International Iasi a achizitionat si instalat in cele doua (2) terminale (T1 si T2) doua (2) echipamente model CEIA EMA 3 cu o  tehnologie de ultima generatie, in vederea efectuarii controlului de securitate pentru lichide, aerosoli si geluri conform prevederilor internationale. 

Cu ajutorul acestor echipamente exista posibilitatea de a avea mai putine alarme false, astfel numarul pasagerilor care vor trece cu lichidele necesare calatoriei, in bagajul de mana, fiind mai mare. In momentul in care scanerul detecteaza o substanta posibil periculoasa, pasagerul este obligat sa renunte la recipient si sa-l depuna in containerele special amenajate in zona filtrelor de control de securitate. Echipamentele de tip A permit prelevarea unei mostre dintr-un recipient, iar echipamentele de tip B si C permit scanarea recipientelor fara a fi deschise.

“Ne preocupa confortul pasagerilor. Am aprobat în planul de investiții achizitia de echipamente LEDS tip A și B standard 3, care vor permite îmbarcarea cu lichide, produse cosmetice si asa mai departe, in conformitate cu normele de securitate aeroportuara. Toate acestea sunt deja operationale, la sfarsitul saptamanii care s-a incheiat realizandu-se toate probele necesare functionarii in conditii optime a scanerelor noi” a declarat Domnul Marius BODEA, Presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului International Iasi

Regulile specifice cu privire la ambalarea substantelor amintite se aplica in continuare. Înainte de efectuarea controlului de securitate, lichidele, aerosolii și gelurile trebuie scoase din bagajele de mână și trebuie supuse controlului de securitate separat de celelalte articole din bagajele de mână, cu excepția cazului în care echipamentul utilizat pentru efectuarea controlului de securitate al bagajelor de mână permite și controlul de securitate al mai multor recipiente închise, conținând lichide, aerosoli și geluri, aflate în bagaje.

Astfel, in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 246/2013, Anexa la Regulamentul (UE) nr. 185/2010, atunci când lichidele, aerosolii și gelurile au fost scoase din bagajul de mână, pasagerul trebuie să prezinte:

(a) toate lichidele, aerosolii și gelurile ambalate în recipiente individuale cu o capacitate de maximum 100 de mililitri sau echivalent, într-o pungă de plastic transparentă resigilabilă cu capacitatea de maximum 1 litru, în care articolele conținute încap confortabil și care este complet închisă;

(b) toate celelalte lichide, aerosoli și geluri, inclusiv pungile STEB conținând lichide, aerosoli și geluri.