În spitalele subordonate Consiliului Județean Iași au fost tratați peste 200 de pacienți ucraineni

În cele șase unități medicale, aflate sub coodonarea CJ Iași, au fost consultați și tratați, de la începutul conflictului din Ucraina și până acum, peste 200 de pacienți refugiați.

Cele mai multe cazuri, peste 160, au ajuns la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi. Pacienții s-au prezentat, în general, cu simptome precum febră, durere de gât, tuse. După stabilirea diagnosticului, le-au fost recomandate tratamentele necesare.

”Niciun ucrainean nu va fi lăsat la greu, niciun suflet nu va trece singur prin această perioadă atât de dificilă. Așa cum cei care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și-au găsit locul în țara noastră, în centrele din România, în casele românilor, așa vor avea sprijin și în spitalele ieșene.

Niciun suflet de om nu merită soarta pe care vecinii noștri o au zilele acestea și este datoria noastră umană și morală să îi ajutăm așa cum putem. Suntem într-un punct de cotitură pentru întreaga omenire, iar depășirea acestui moment critic depinde de modul în care vom ști să ne arătăm bunăvoința și iubirea față de cei din jur. Nu putem învinge răul cu arme, cât îl putem învinge cu omenie și mult bine făcut din suflet.

Le mulțumesc managerilor și echipelor medicale din spitalele noastre pentru mobilizarea rapidă și eficientă. Ca de fiecare dată, ajutorul lor contează enorm.”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

În cele două maternități ieșene, Maternitatea “Cuza Vodă” și Maternitatea Elena Doamna Iași, au fost consultate peste 20 de paciente cu diverse stadii de sarcină. Medicii spun că stresul cauzat de refugiul din Ucraina, oboseala după un drum lung parcurs până la Iași, neputința și mai ales necunoscutul către care s-au îndreptat și-au pus amprenta pe multe dintre femeile gravide fugite din calea războiului.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”din Iași  s-au adresat, în luna martie, 19 ucrainieni, refugiați la Iași. Aveau diverse probleme de sănătate, iar 8 dintre aceștia au rămas internați pentru tratarea afecțiunilor de care sufereau, cei mai mulți dintre ei fiind diagnosticați cu SARS Cov2. Trei zile a stat internată o  mamă cu copii săi, de 4 și 8 ani, diagnosticați cu enterocolită și gripă, dar care, după tratament și îngrijiri, și-au revenit și au fost externați. 

La Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași au fost consultați și tratați zece pacienți refugiați din zona de conflict.

În toate spitalele consultul pacienților ucraineni se face cu sprijinul cadrelor medicale vorbitoare de limbă slavă, pe fiecare gardă existând o persoană care poate asigura voluntar dialogul în acest sens. Dacă a fost nevoie, un psiholog a discutat cu pacienții pentru a-i face să treacă mai ușor peste drama refugiului.

Cetățenii ucraineni care provin din zona conflictului armat beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, gratuit, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programe naționale.