În perioada 5-8 aprilie 2016 o delegație a Județului Iași a participat la întâlnirea cu reprezentanții regiunii Vinnytsia din Ucraina.

În perioada 5-8 aprilie 2016 o delegație a Județului Iași a participat la întâlnirea cu reprezentanții regiunii Vinnytsia din Ucraina.

Cu această ocazie, au fost semnate acordurile de cooperare dintre Comuna Miroslovești din județul Iași și Consiliul Local Stryzhavka din Ucraina,  Universitatea Al.I.Cuza Iași și Universitatea Pedagogică de Stat M. Kotsiubynskoho (Vinnytsia – Ucraina).

Pentru Comuna Miroslovești acest acord prevede cooperarea în domeniile cultură, educație, sport, precum și acțiuni de realizare a proiectelor de investiții și a programelor sociale.

Delegația din România a vizitat mai multe centre sociale regionale și a participat la întâlniri pe teme administrativ-economice cu reprezentanți ai Administratiei Districtuale de Stat,  ai Comisiei Executive Municipale din Ucraina. Totodată, un moment important al vizitei l-a contituit întalnirea cu reprezentanții Departamentului Financiar şi ai Departamentului pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare Regională din regiunea Vinnytsia, stabilindu-se noi oportunități de colaborare între Județul Iași și regiunea Vinnytsia din Ucraina.

Regiunea Vinnytsia are o populație de 1,6 milioane de locuitori, este situată în centrul Ucrainei, având ca vecine alte șapte regiuni (Kyiv,  Zhytomyr ,  Cherkassy, Kirovograd, Odessa, Khmelnytskiy, Chernivtsi)  şi Republica Moldova  (202 km graniţă). Regiunea este împărțită în 27 de districte, 18 municipii şi oraşe, 28 comune și 1.466 de sate. Vinnytsia ocupă locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte industria alimentară (55,4%), urmată de industria energetică (23,1%), industria constructoare de maşini (5%), industria chimică şi petrochimică (4,7%), industria cherestelei (3,2%). În domeniul agricol, regiunea este lider pentru producţia de cereale şi sfeclă de zahăr şi are rezultate foarte bune în ceea ce priveşte culturile de floarea soarelui, sectorul zootehnic şi avicultura.

Între județul Iași și regiunea Vinnytsia a fost semnat un acor de cooperare în anul 2006. De asemenea, cele două entități regionale colaborează strâns și în cadrul acordul de cooperare, semnat în anul 2012, între Euroregiunea Siret – Prut – Nistru (RO-MD) și Euroregiunea Nistru (MD – UA).